Свързани новини

28.07.2021 09:07

Едни и същи лица в проверяваните скандални договори

Видян 1957 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Едни и същи лица и фирми изскачат от няколко скандални договора, дадени за проверка на прокуратурата от служебния кабинет, пише Сега. Медията връзките между компаниите след обявеното от културния министър проф. Велислав Минеков намерение да прати на прокуратурата договора за реконструкцията на Ларгото в София. Европейската служба за борба с измамите (OLAF) установи злоупотреби в размер на над €4,5 млн., които сега България трябва да върне в европейския бюджет.


Контрактът за Ларгото се изпълнява от консорциум "Антична Сердика", в който водещо участие има строителната фирма "Пътища и мостове". 10% в консорциума държи "Финанс груп 2013" ЕООД – фирма с основна икономическа дейност "спомагателни дейности, свързани с изпълнителското изкуство". Фирмата е 100% собственост на Ирена Георгиева от 2018 г., а преди това е била с друг титуляр – Юлия Мирчева.


"Финанс груп 2013" е водещ участник с 61% дял в консорциума "ЧЕХ груп", който години наред доставя храна за затворите на базата на анекси, както писа "Капитал", след нееднократни провали за провеждане на нов конкурс.  Последният договор на "ЧЕХ груп" с главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към министерството на правосъдието е за 46 млн. лв. без ДДС. Интересно е, че никой не е проявил интерес към поръчката въпреки солидния обем и за нея е подадена една единствена оферта – тази на "ЧЕХ груп". Този договор също се проверява, като Агенцията за държавна финансова инспекция се е самосезирала за него, научи "Сега".


Едноличната собственичка на "Финанс груп 2013" Ирена Георгиева е собственик и на фирма "Бест Брокерс" – с 66% дял в консорциум "Ел Бус България". Консорциумът взе поръчката за доставка на електробуси в Бургас, като свързани със същите изпълнители лица бяха класирани на първо място и по неприключилата поръчка за доставка на електробуси за Стара Загора. Ирена Георгиева също бе в управата на дружеството, класирано на първо място – "Ел Бус Трак енд коуч". Тези процедури също се проверяват от прокуратурата след сезиране от временната комисия за ревизията в 45-ото Народно събрание. Двете поръчки са на обща стойност 79 млн. лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

телец