Свързани новини

23.07.2021 14:07

Прокуратурата е осъдена за 100 хил. лв. от оправдан съдия

Видян 2018 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Окръжният съдия от Варна Светлозар Георгиев осъди прокуратурата да му плати обезщетения от над 100 000 лева, реши Софийският апелативен съд (САС), който изцяло уважи иска на Георгиев, пише Сега. Първата инстанция му бе присъдила само 80 хил. лв., разказва "Лекс". Според апелативния съд долната инстанция не е отчела в достатъчна степен, че моралните вреди за един действащ съдия от незаконно обвинение са много по-тежки. Апелативните съдии пишат, че съдийската професия предпоставя засилено очакване и изискване за почтеност и безпристрастност.

За да приеме, че обезщетението от 100 000 лева за неимуществени вреди не е прекалено високо, съдът посочва, че размерът му се сравнява с материалното положение на Георгиев и положението му в обществото. Отделно от това на Георгиев са присъдени и 8700 лева за пропуснати ползи, които са от заплати в периода на разследването и делото срещу него, когато той е бил в отпуск и болнични и близо 5000 лева за разноски.

Съдия Георгиев заведе делото срещу прокуратурата, след като бе съден и оправдан на три инстанции за оказан натиск над прокурорка. Разследването срещу него започна покрай делото срещу лидера на "Воля" Веселин Марешки, което гледаше на първа инстанция във Варна. Тогава Георгиев е бил следен със специални разузнавателни средства, а поводът е бил сигнал срещу него в ДАНС от окръжната прокурорка от Варна Виолета Радева, че е поел ангажимент да помогне на Марешки. Такива доказателства не бяха събрани, но покрай подслушването е бил дочут разговор на Георгиев с прокурор Здравка Задгорска, от който започна и делото срещу него за натиск над нея.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

Тестват сирените за ранно предупреждение на 1 април

На 1 април, понеделник, от 11:00 часа, ще бъде ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния