Свързани новини

21.07.2021 14:07

Мая и Триото искат преизчисляване на пенсиите

Видян 1858 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Депутатите от Изправи се БГ! Ние идваме! внесоха първите законопроекти  в деловодството на новото НС. Те засягат преизчисляване на пенсиите, промените в Закона за личната помощ и в НСО, както и решения за създаване отново на Комисия по ревизия и за изслушване на служебните министри на вътрешните работи и на правосъдието, както и на главния прокурор Иван Гешев.


Промените в Кодекса за социално осигуряване предвиждат преизчисляване на пенсиите от 1 септември т г., така че индивидуалният коефициент на лицата да се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г. - 889,90 лева.


Предлаганото от коалиция "Изправи се БГ! Ние идваме!" преизчисляване на пенсиите би струвало 185 милиона лева на месец.


Ако пенсиите, отпуснати до края на 2019-а, бъдат преизчислени със средния осигурителен доход за 2018 та година, това означава, че 75 на сто от пенсионерите ще получат увеличение, като ще бъде намалена разликата между старите и новите пенсии.


Предлага се още помощ от 120 лева да получат и пенсионерите с пенсии до 300 лева . Средствата вече получиха тези, които са с пенсии между 300 лева и 1 стотинка и 369 лева, колкото е линията на бедност.


Това предложение ще осигури по 120 лева на още 733 хиляди пенсионери и би струвало допълнителни 88 милиона лева .


Промените в Закона за личната помощ връщат отменените в края на миналата година текстове, което ще позволи на хората с увреждания да имат личен асистент и в празничните дни, и след 17:00 ч. в делничните.


Увеличава се заплащането на личните асистенти. А с промените в Закона за НСО се премахва специализираният транспорт за бивши премиери и председатели на парламента, за членовете на Конституционния съд, кмета на столицата и главният прокурор.


Предлага се и Бюрото за защита към главния прокурор да премине под ръководството на Министерството на правосъдието.


От „Изправи се БГ! Ние идваме!" искат да се възстанови и разшири дейността на т.нар. Комисия по ревизия, както и да бъде създадена нова временна комисия за разследване на полицейското насилие по време на протестите през лятото на 2020 г. и за незаконното подслушване.


Внесено е и искане за изслушване на служебния министри на вътрешните работи и на правосъдието относно главния прокурор Иван Гешев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Велизар Енчев 22.07.2021 10:51

    „Христо Иванов нарани благодетеля си, направил го вицепремиер и правосъден министър.” "Многострадалната ни родина най-после се сдоби с парламент, в който трите протестърски партии обещаха да работят за общото благо, за кабинет и за изчегъртването на ГЕРБ. За благото – благодарим! За кабинета – ще поживеем, ще видим. Но за изчегъртването имаме някои съображения. Най-гласни по третия въпрос бяха Мая Манолова и Христо Иванов - Активните борци против герберизма. Затова Мая иска шефския стол на Комисията за ревизия на ГЕРБ – за да преследва до дупка Бойко Борисов и го изправи пред Народен съд, който да го въдвори в Софийския централен затвор. Няма ненаказано добро, пише в древните книги. Понеже Борисов е чел само „Винету“, тази библейска мъдрост му е непозната, когато нареди на парламентарната си група Мая да е омбудсман. Но сега ще си плати за глупостта да помага на враговете и чака отплата. В древния Рим Брут прободе с кинжал благодетеля си Цезар и увековечи името си. Така брутално Христо Иванов нарани благодетеля си, направил го вицепремиер и правосъден министър", пише журналистът и бивш депутат Велизар Енчев във Фейсбук. "Нека сразеният в Банкя си говори на воля как Христо клечал пред кабинета му с часове, за да изпроси министерския стол. Кьорав карти не играе! А ако беше чел Макиавели, щеше да знае, че политиката няма връзка с морала и целта оправдава средствата. Защо най-печелившите от кохортата на нашия цезар са най-лютите му душмани? Защо точно те искат главата му, вместо да си посипят главите с пепел и замълчат навеки? Защото Мая и Христо са чели Макиавели." Защо точно те искат главата му, вместо да си посипят главите с пепел и замълчат навеки? Защото Мая и Христо са чели Макиавели." ЕТИКЕТИ: Бойко Борисов Велизар Енчев Мая Манолова Христо Иванов

  • 001 Елена Гунчева 21.07.2021 17:30

    Празноглавци, заправете, че Славчо,Мая и Триото отказаха преизчисляване на пенсиите преди 2 месеца!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.