Свързани новини

21.07.2021 10:07

Новите депутати положиха клетвата

Видян 1544 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Народните представители от 46-ото Народно събрание положиха клетва да спазват конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.


Традиционно след клетвата в пленарната зала прозвучаха химнът на България и химнът на ЕС.


 


214 депутати се регистрираха за първото заседание на новия парламент, а заседанието беше открито от най-възрастния депутат Мика Зайкова от "Има такъв народ".


За втори път ми се пада честта да открия заседание на парламента, това е привилегия, много съм щастлива, че съм сред вас, започна словото на Зайкова. Тя изрази надежда да види усмихнати лица и готовност от всеки от депутатите да сподели своето знание и умение в полза на България, тъй като "суверенът, народът ви избра и аз разчитам на мъдростта му".


"Искам да ви призова - нека да бъдем добри, усмихнати и конструктивни и да работим за мечтата на този народ - просперираща България, за достоен народ и член на ЕС", изтъкна още Зайкова.


Тя посочи поуките след изборите - народът ни каза нещо много важно, първо - не иска да живее повече така и иска промяна и това е следствие от резултатите на изборите, когато всички партии на промяната повишиха своя резултат, второто важно нещо, казано от народа, е, че не дава мнозинството на нито една партия, тоест "работете заедно, за да осъществите мечтата на България" и третото нещо, което народът казал чрез по-ниската избирателна активност да се захване за работа и да се спре с демократичните процедури".


Зайкова коментира още доклада на ЕК, че в България са необходими реформи в съдебната власт, главният прокурор да бъде контролиран и сменяем, съдии без конкурс и проблем с ВСС, "макар да са оставили под черта закона Магнитски".


"Ние обаче трябва да докажем, че сме правова държава", подчерта Мика Зайкова и поиска реформа в образователната система, бизнеса, пенсиите, както и дигитализация и електронни услуги, за които не помнела от 2004 г. къде са отишли 190 млн. евро.


Зайкова призова за конструктивен диалог и избор на правителство. След което новите депутати се заклеха, а тя им пожела - "На добър час" и ги призова за работа. Най-възрастният депутат без малко да забрави химна на България и Европейския химн, но си призна, че е от възрастта, след което всички в новия парламент се изправиха на крака за двата химна. Следват декларации на парламентарните групи.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Клубният футбол

Клубният футбол се завръща с ударни дербита у нас и в Европа

Паузата за националните отбори приключи ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания, за публични