Свързани новини

20.07.2021 17:07

Прокуратурата: Търсим пране на пари в Барселонагейт

Видян 1614 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокуратурата търси пране на пари в  Барселонагейт, пише Сега. По разследването е допусната финансова експертиза, която събира доказателства за произход на средства, съобщи днес на брифинг пред журналисти ръководителят на специализираната прокуратура Валентина Маджарова. Тя обяви, че се "води интензивно разследване".




"Мога да кажа със сигурност, че бившият премиер е давал обяснения по казуса тогава, когато беше още на етап "предварителна проверка". Сега, в процесуално качество, не е разпитван, но това е тактика на разследването", каза още Маджарова.




Преди седмица стана ясно, че прокуратурата в Испания не е прекратила разследването си за луксозната къща в Барселона, в която живееше манекенката Борислава Йовчева с дъщеря си Ема, а го е прехвърлила на колегите си в България поради дублиране на юрисдикцията. „Тъй като българското разследване (дело 5906/2019 разпределено на ВКП) е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по обективни причини се намира в по-добра позиция от испанската прокуратура да продължи разследването“, съобщава в писмо главният прокурор на Прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност на Испания Алехандро Лусон Кановас до евродепутата Елена Йончева.




Наскоро един от замесените в "Барселонагейт" бизнесменът Йордан Христов заяви в платена публикация до БТА, че разследването е прекратено и че разполага с документ за това от испанската прокуратура. Той обаче така и не показа документа.




Преписката в българската прокуратура по барселонската афера беше образувана в края на февруари 2020 г., но не по сигнала на Елена Йончева. Прокуратурата се самосезира по публикация в испанския вестник "Ел Периодико", свързана с имоти и фирми в Барселона, които испанските власти проверяват за пране на пари. Според изданието полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали бившият премиер Бойко Борисов има отношение към международна схема за пране на пари, през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми - Numin Invest SL и Emma BGS SL. Двете дружества са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева