Свързани новини

19.07.2021 10:07

Хвърлме 20 хил. дози от АстраЗенека

Видян 1577 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„За 20 хил. дози ваксини на АстраЗенека, които са с изтичащ срок на годност в края на юли, има реален риск да бъдат унищожени", заяви пред bTV шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.


„До този момент бяха доставени близо 4,8 млн. дози от четирите ваксини, разрешени за употреба. Бяха създадени редица възможности за ваксинация. Наблюдаваме обаче намален интерес от страна на населението. Заради това се губят дози от многодозовите флакони“, каза Богданов.


Близо 2 млн. дози са поставени, налични са 2,8 млн. По думите му до момента няма големи загуби на дози. Припомни, че има решение на Министерския съвет да се дарят 172 500 дози на Бутан. В момента пък се водят преговори със Северна Македония, Босна и Херцеговина и Молдова, за да се предоставят ваксини.


Важното е в следващите месеци за всички количества, които са в повече в ЕС, да се намери механизъм за дарение и препродажба, коментира Богданов.


Той призна, че сме на последно място в Европейския съюз по брой поставени ваксини, а причината в момента е липсата на интерес от страна на населението. Водят се и разговори с Европейската комисия за регулиране на доставките през следващите месеци съобразно интереса към ваксинацията у нас.


Той обясни, че се провеждат различни изпитания дали е нужна трета доза от ваксините. "Първите резултати се очакват в средата на август. Наблюдава се тенденция да спада защитният ефект на ваксината след 6 месеца, но това не означава, че е недостатъчен“, каза Кирилов.




Етикети
, , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева