Свързани новини

19.07.2021 09:40

Първа точка в НС – изслушване за смяната на Гешев

Видян 2423 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“На 21.07.2021 г., или в първия работен ден на 46-ото НС, незабавно след като положим клетва като народни представители, ще внесем искане за изслушване на Бойко Рашков, служебен министър на вътрешните работи, и Янаки Стоилов, служебен министър на правосъдието”.  Това написа в профила си във Facebook Николай Хаджигенов от “Изправи се! Мутри вън!”. Изслушването ще бъде относно внесено искане за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев.


В публикацията са отбелязани колегите му Мария Капон и Арман Бабикян, но не и Мая Манолова. Освен това, не е ясно дали цялата парламентарна група ще застане зад това искане.


Вчера Стоилов предложи на Висшия съдебен съвет обвинител №1 да бъде освободен предсрочно от поста му. “В постъпилата информация от Бойко Рашков на 14 юли има данни за действия и бездействия на Иван Гешев, накърняващи престижа на съдебната власт”, смята служебният правосъден министър.


ВСС ще заседава на 22 юли – ден след първото заседание на новия парламент. Тогава ще бъде разгледано предложението за освобождаване на Иван Гешев. За да бъде прекратен предсрочно мандатът на главния прокурор, искането на Янаки Стоилов трябва да събере подкрепа от 17 гласа.


Самият служебен министър признава, че шансовете да получи достатъчно “за” от ВСС са малки.


Междувременно Сийка Милева, говорител на главния прокурор, коментира, че искането на правосъдния министър е “политически акт, който няма никакви юридически аргументи, а се преследват единствено политически цели”.



Етикети
, , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

близнаци