42,9% от българите предпочитат коалиционно правителство на т.нар. партии на промяната – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, сочи следизборен сондаж на „Галъп интернешънъл“, проведен в периода 14 – 16 юли сред 816 пълнолетни българи.


Самостоятелно правителство на партията на Слави Трифонов предпочитат 19,4%, а коалиция около ГЕРБ – 17,7%. 20% точно не могат да преценят.


Заявката на Слави Трифонов за кабинета на Николай Василев се оценява като неубедителна. 68,7% не одобряват обявата на Трифонов преди свикването на парламента.


56,9% от анкетираните не одобряват предложения и оттеглен премиер Николай Василев. Одобрението е 23,4%, а останалите се колебаят.


От „Галъп“ отбелязват, че изтеглянето на Василев очевидно е благоприятна стъпка за Трифонов. Въпреки това 50,4% от хората не одобряват като цяло предложения състав на кабинет. Одобрение дават 26,7%.


В по-общ план, премахването на досегашния модел на управление се одобрява и се очакват варианти на управленски конфигурации около всички протестни партии.


71,5% от анкетираните се съгласяват с тезата „Важно е моделът на управление на ГЕРБ никога да не се повтаря“, докато 20,2% смятат, че това не е проблем.


62,5% одобряват служебното правителство да остане под някаква форма, а 32,1% - не одобряват. Останалите се колебаят.