Спират топлата вода в части на София през август. Причината е изпитание на газопровод, съобщават от „Топлофикация София“.


Планираното спиране на ТЕЦ „София Изток“ е за периода 2-11 август и ще засегне 6274 абонатни станции. В същото време, но само за период от 7 дни – от 2 до 9 август, ще бъде преустановена работата и на топлорайон „София“.


Спирането на топлоподаването ще засегне кварталите „Яворов“, „Гео Милев“, „Изток“, „Изгрев“, „Лозенец“, „Дианабад“, „Младост 1, 1А, 2, 3 и 4“, „Витоша“, „Дружба 1 и 2“, участък от централна част и др.


От „Топлофикация София“ обясняват, че са длъжни да правят изпитанието на газопровод веднъж на 10 години.


По план следващата година предстои същото изпитание и за вътрешните газопроводи в централата. За да минимизира неудобството за потребителите, дружеството ще използва това спиране, за да обедини двете проверки. Така ще се избегне преустановяване на работа на централата през 2022 г.


„Планирали сме ремонтните работи да започнат по време на най-активния летен сезон, когато повечето хора са извън София. Постарали сме се максимално да ограничим броя на засегнатите потребители. От около 4400 абонатни станции в топлорайон "София" по време на ремонта без топлоподаване ще останат 3800. Останалите 600 ще бъдат захранени от съседните отоплителни централи на топлорайоните „Люлин“ и „Земляне“, обясниха от дружеството.