Брюксел започва наказателни процедури срещу Унгария заради новия закон на Будапеща, с който се забранява разпространяването на информация и изображения за хомосексуалността и промяната на пола в училищното образование и телевизионните програми за непълнолетни, предаде бТВ.


Европейската комисия е уведомила унгарското правителство за основните права на ЕС, които законът нарушава, но в Будапеща се противопоставят на тези обвинения, като подчертават, че целта на законодателството е строго да защити децата и да гарантира изключително право на родителите да ги обучават, пише електронното издание Hungary Today.


Европейският съюз предприема действия след поредица от разногласия между управляващата унгарска партия „Фидес“ и няколко члена на блока по аспектите на унгарското законодателство, засягащи ЛГБТ+ общността. И докато някои членове на Европейския парламент поискаха спирането на средствата от ЕС на Унгария, Европейската комисия реши да започне наказателни процедури още в четвъртък.


Миналата седмица Европейският парламент прие резолюция, в която „осъжда най-категорично“ новия унгарски закон, насочен срещу общността ЛГБТ+, и разрушаването на демокрацията и върховенството на закона в Унгария.