Свързани новини

09.07.2021 16:42

Талибаните обявиха „пълен контрол“ върху ключовия граничен пункт на Афганистан с Иран

Видян 2110 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Талибаните заявиха, че са изцяло завзели Ислам Кала, граничен град в провинция Западен Херат, през който тече доходна търговия със съседен Иран. Съобщава се, че афганистански служители са избягали в Иран за безопасност, предаде RT. „Ислям Кала сега е под нашия пълен контрол и днес ще се опитаме да го пуснем отново в действие“, каза за АФП Забихула Муджахид, говорител на войнственото движение. В четвъртък анонимен афганистански служител заяви пред AP, че талибаните са поели митниците на граничния пункт. Изглежда, че видеоклипове, заснети на мястото, потвърждават улавянето на стратегически важното място.


 Талибаните заявиха, че са поели контрола над града от четвъртък вечерта. Лоялни към правителството в Кабул длъжностни лица са избягали от талибанските сили на иранска територия.


 Иран е основен доставчик на стоки за Афганистан, като износът достигна около 2 милиарда долара през миналата година. Голяма част от търговията преминава през маршрута Догарун-Ислям Кала, който по-специално служи като основен център за внос на горива, както се съобщава и чрез контрабандни операции. Напоследък талибанските бойци бързо завземат повече територии в Афганистан, често с малка съпротива от правителствените сили. Миналата седмица бойците превзеха граничните пунктове с Таджикистан и Узбекистан. Напредъкът идва на фона на продължаващото изтегляне на водени от НАТО чужди войски от страната. САЩ, водещата сила в усилията, продължили две десетилетия, да подкрепят правителството в Кабул, искат да завършат изтеглянето си до края на август, докато много други членове на коалицията вече напуснаха Афганистан напълно.


 ©REUTERS / Mohammad Shoib


 


 


 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Определено ще имате достатъчно сила и мъдрост

Определено ще имате достатъчно сила и мъдрост, за да