Свързани новини

08.07.2021 14:17

Грийнпийс с научен доклад за въглищата и застрашените водни ресурси на България

Видян 1882 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Призив за съхранение на водните ресурси се появи в сърцето на българската въглищна индустрия – комплекса „Марица-изток“. В навечерието на изборите на 11 юли активисти на природозащитната организация „Грийнпийс“ – България влязоха с каяци във водите на яз. „Овчарица“ и разпънаха банер с послание „Избирам водата“. За да поддържа енергийната система охладена, язовирът се захранва от две реки.

Водните ресурси в Източномаришкия речен басейн са застрашени в резултат от огромните количества вода, използвани за охлаждане в енергетиката, както и от задълбочаващите се климатичните промени. Това е изводът от новия научния доклад „Неутолимата жажда на енергетиката“ на организацията, създаден съвместно с учени от университета в Лайден, Нидерландия. Това е и поводът за демонстрацията.

Според изследването настоящата национална политика за енергетиката, която предвижда запазване на въглищни мощности отвъд 2030 г., предразполага към продължаващ значителен натиск върху водните ресурси в района. В източната част на Маришкия басейн са съсредоточени 90% от електропроизводството от въглища в България. В същото време се очаква той да бъде сред най-силно засегнатите от климатичните промени в цяла Европа. Тази тенденция несъмнено би застрашила сигурността на електроенергийно производство, но също така би увеличила конкуренцията за вода между местните потребители, селското стопанство и друга промишленост в този икономически добре развит регион на България.

„Енергийната политика на България в момента е политика на бездействие и празни надежди. В нея няма ясен срок за спиране на използването на въглища и справедлив преход към


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден