Свързани новини

06.07.2021 14:25

Нови правила за трансплантиране на чуждестранни граждани у нас

Видян 883 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нови правила за трансплантиране на чуждестранни граждани у нас ще борят опитите за трансплантационен туризъм и трафик на хора, с цел отнемане на органи. Това предвиждат промените на Наредба 17, публикувана за обществено обсъждане от Здравното министерство, предаде БНР.


Според проектонаредбата трансплантациите на чужденци ще се извършват след представяне на валидно информирано съгласие, наблюдение преди интервенцията, покриване на разходите от осигурителен фонд или застраховател. Освен това те трябва да гарантират наблюдение след трансплантацията и медицински грижи в страната по произход на реципиента и донора.


Промяна се предвижда и за българските граждани, включени в служебния регистър на „Медицински надзор“. Периодично ще се обновяват данните за здравословното състояние на пациентите и степента на неотложност или спешност за извършване на операция. В момента само 12% от записаните са с актуализирано състояние, се посочва в Наредбата.


Решението кой да бъде трансплантиран в случай на донорска ситуация, ще се взема от Експертни комисии. Лекарите експерти ще са от различни здравни заведения, а в комисията задължително трябва да присъства представител на организация, защитаваща правата на пациентите.


Наредбата предвижда още промяна на финансирането на дейностите преди и след трансплантация. В списъка с нови дейности влиза изследването на потенциалните реципиенти, за да бъдат включени в регистъра на „Медицински надзор“. Общият бюджет за това е 82 хиляди лева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

водолей