Свързани новини

02.07.2021 17:37

ББР кандидатства за 1,7 млрд. лв. за малкия бизнес от Европа

Видян 1159 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българската банка за развитие (ББР) заяви официално пред Европейската комисия желанието си за привличане на допълнителни средства за възстановяване и развитие на малкия и средния бизнес чрез европейската програма InvestEU. Общият ресурс, с който банката ще може да разполага е до 1,7 млрд. лв. Това съобщават от Министерството на икономиката.
Очаква се окончателното одобрение за включването на ББР в InvestEU да стане през октомври.

В края на май ББР проведе пазарни проучвания сред потенциални финансови посредници и браншови организации. Целта бе да се структурира най-подходящият за българския пазар гаранционен продукт по програмата на ЕК.

В резултат на одобрението на новите средства от ЕК новият гаранционен продукт на банката ще мобилизира публичен и частен ресурс за осигуряване на достъп до финансиране за малките и средните предприятия в области, които банките считат за високорискови. Това ще бъде реална възможност за повишаване на конкурентоспособността на фирмите чрез увеличаване капацитета на предприятията в области като: цифровизация, иновации, интернационализация и нови устойчиви технологии.

Очаква се да бъдат подкрепени над 3 260 малки и средни български компании и да бъдат създадени най-малко 8 000 работни места, а над 18 000 да бъдат запазени.

Програмата InvestEU ще се прилага за периода 2021 – 2027 г. като основен инструмент на ЕС за инвестиции във възстановяването на икономиките, екологичния напредък и заетостта в Европа. Това е един от механизмите за подкрепа на растежа след ковид кризата и за постигане на целите на ЕС за изграждане на екологична, цифрова и устойчива европейска икономика.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.