01/03

Свързани новини

02.07.2021 14:53

Експертите на Възраждане: При оптимизация на бюджета има пари в държавата

Видян 2626 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Един от много често задаваните въпроси към Възраждане е „От къде ще намерите пари за идеите си?“. В тази връзка Възраждане работи по оптимизация на държавния бюджет. Екип от експерти анализира бюджета по сектори, като крайната цел е да се установят всички неефективно изразходващи се средства и да се пренасочат към държавни политики и сектори, където има недостиг и нужда от повече такива. В основата си подходът на екипа представлява процес от няколко стъпки на събиране на информация, анализиране и установяване на проблем, изготвяне на стратегия за решаването му, оценка на риска и очаквания резултат.
Общата годишна сума, която може да бъде преразпределена и пренасочена към по-ефективно използване, по предварителна оценка е между 7 милиарда лева и 10 милиарда лева годишно. Обобщените данни показват, че неефективността на изразходваните средства в бюджета е в три основни посоки:



-    Раздути разходи за заплати на държавни служители (3 млрд. лева на година)
-    Корупционни практити (между 3 и 6 млрд. лева на година)
-    Други сравнително малки разходи (1 млрд. лева на година)
Ще разгледаме в малко повече детайли всяка група, с уговорката, че в бюджета има и множество други проблеми, които са по-малки по мащаб и размери и няма да успеем да обобщим тук.



1.    Държавните служители по официални данни са над 550 000 или 24.5% от трудоспособните българи и общият годишен разход за заплати е приблизително 6 млрд. лева. По данни от март 2021 година на всеки трима работещи българи в частния сектор се налага да изработят заплатата на един служител в обществения сектор. Анализ на състоянието на публичния сектор в различни държави по света показва, че България не е на дъното на класацията, но е далеч от добрите практики в някои от развитите държави и е необходима сериозна оптимизация на разходите за държавни служители. Някои от добрите практики по света показват, че процента на държавни служители спрямо цялото трудоспособно население трябва да бъде между 7% и 15%. В САЩ този показател е 13%, в Австрия – 15%, в Чехия – 15%, в Германия – 13%, Италия – 16%, Япония – 7%, Нова Зенландия – 11%, Румъния – 16%, Южна Корея – 10%, Швейцария – 14%. На база на тези данни може да кажем, че обществения сектор в България може да бъде оптимизиран около 2 пъти от 24.5% до около 12%. Това би оптимизирало държавния бюджет около 3 млрд. лева на година. Тук възникват два основни въпроса, а именно какъв трябва да бъде механизмът за оптимизация на държавните служители и какво ще се случи с над 200 хиляди държавни служители, които ще останат без работа за известен период от време. Тук е важно да отбележим, че в обществения сектор влизат и учители, оперативни полицаи, пожарникари, военни, лекари и медицински специалисти, при които не следва да има особени оптимизации. Сферата, в която има нужда от оптимизиране на разходите, е предимно административните звена към тези групи и държавната и общинска администрация, но дори там има добре работещи българи. В идеален свят, трябва да се освободим от некачествените назначения на така наречените „наши“ хора в администрацията, които нямат особено голяма добавена стойност към обществения сектор. Механизмът за


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание

Финансовото ви състояние е поставено на изпитание.