Свързани новини

02.07.2021 13:07

КС: Машинното гласуване не е неконституционно

Видян 3086 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Машинното гласуване не е противоконституционно обяви днес Конституционният съд (КС). Решението му идва седмица преди първите избори у нас, които ще се проведат почти изцяло с машини, предаде news.lex.bg.

Масовото машинно гласуване беше атакувано в КС от 66 депутати от ГЕРБ. Те твърдяха, че то нарушава принципа за „равно избирателно право” и оспориха почти всички разпоредби от Изборния кодекс (ИК), които за краткия си живот успя да промени 45-тото Народно събрание.

Както е известно, в ИК беше прието, че на хартия ще се гласува само в секциите с по-малко от 300 избиратели, в болниците, домовете за стари хора, при гласуване с подвижна избирателна кутия. Вотът ще е с хартиена бюлетина и когато поради възникнали непреодолими външни обстоятелства машинното гласуване се окаже невъзможно.

От тази „застраховка“ ГЕРБ извличаха аргумент за „несигурността“ на машинното гласуване, а в изключението за малките секции видяха нарушаване на равното избирателно право (повече за искането виж тук).

КС е отхвърлил искането им. В решението си той изтъква, че бюлетината за машинно гласуване е проектирана по същия начин както хартиената. „По своята същност бюлетината за машинно гласуване не е нищо друго освен пренасяне и визуализиране на текста от хартиената бюлетина върху електронен носител“, подчертава КС. И обяснява, че доколкото законът не предвижда различна тежест на гласовете, подадени чрез хартиена бюлетина, и на тези от машинното гласуване, няма нарушаване на принципа на равно избирателно право.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 02.07.2021 13:37

    Анастас Анастасов, Гроздан Илиев, Мариана Карагьозова, Таня Райковска,Филип Димитров,Павлина Панова, Красимир Влахов и Анастас Анастасов - това са мишките които трябва незабавно да бъдат уволнени и дадени на НАП за ревизия на доходите и имуществото им придобито по време на "царуването"им в КС ! Това са идиотите които са сложени от ГЕРБ и изпълняващи нарежданията на еднокнижника ! Не може да има "особенно мнение" какво е това и "ДА" и "НЕ" така ли, и с "ТИЯ" и с "ОНИЯ", такива кретени са предатели на суверена и България !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и