Свързани новини

01.07.2021 09:27

Информационно обслужване и Сиела могат да опорочат вота: Експерти

Видян 5896 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 „Липсва прозрачност и проследимост на изборния процес, който е монополизиран от доставчика на машините за гласуване Сиела и държавната фирма Информационно обслужване”, заяви IT-експертът Атанас Шарков, предава Bird. Според оценката му това поражда рискове от манипулации и компрометиране на целия резултат от вота. По-рано той вече съветваше правителството за информационната сигурност на машинното гласуване, но преди дни премиерът Стефан Янев го освободи. След това Шарков беше атакуван публично.
Експертът коментира, че тези нападки лично срещу него вероятно са в резултата на откритията, които той и служебното правителство са направили в ЦИК. По думите му реакцията е нормална, тъй като от статуквото са уплашени от фактите, които излизат наяве.  Преди нито IT общността, нито отделни експерти са имали достъп до кода на машините, което е разрез със стандартите за публичност и прозрачност.
За специалистите най-сериозните опасения са за липса на прозрачност в процеса на броене, който е делегиран на Информационно обслужване. В частта машини Шарков изрази мнение, че е спокоен, но на практика липсвала единна система за защита на целия процес и се разчитало на криптографията на системата.
Той посочи, че сега има над 11 000 машини, които ще произведат съответно над 11 000 файла с изборни резултати във формат CSV, подписани с електронен подпис. Те ще съдържат стриктна информация за гласовете на избирателя. Вкарването на информацията от тези файлове (протоколи) е автоматизирано, но никой от експертите, нито в ЦИК, нито извън нея, знае точно как ще стане това. Няма гаранция, че са изключени манипулации от страна на Михаил Константинов в Информационно обслужване, твърди спецът.
Файлът се произвежда от криптирана система, но след това се записва на флашка. Съществува сериозен риск някой, който има достъп да разбърка информацията или да я манипулира, дори и без да сменя броя на гласувалите в някоя конкретна секция.
 Тъй като електронните подписи, с които се защитават файловете, се издават от Информационно обслужване. Тези, които трябва да обработват и да пазят информацията са същите, които дават ключа за нейното криптиране. При желание, техни служители биха могли да манипулират информацията, без да оставят следа.

Самата система е open source code. Нейната сигурност се гарантира с ключове. Никой случаен не може да инсталира софтуер без ключ, освен ако последния не е подписан. Първото ниво на сигурност криптира цялата информация в машината.
Другите ключове са в smart картите, издавани от Информационно обслужване. Едната е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

стрелец