Свързани новини

28.06.2021 17:00

Идат ни нови орди бежанци: талибаните превземат провинции в Афганистан, прескачат в Таджикистан и Узбекистан, хората ще бягат към ЕС

Видян 4851 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Задава се нова колосална бежанска криза. Обявеното преди дни окончателно оттегляне на САЩ и техните войски от територията на Афганистан, след като 20 г. не стигнаха на Щатите и съюзниците им, сред които и България, да установят мир в централноазиатската държава, доведе до масирано нашествие на талибаните. Те превземат нови и нови провинции, досега подконтролни на проамериканското правителство. Вече достигат границата с Таджикистан, която в неделя се опитаха да щурмуват. Оттам по техния план ще се опитат да нахлуят и в Узбекистан.
Всъщност, руската военна намеса от 1979 до 1989 г. в Афганистан целеше да попречи тъкмо на навлизането на ислямистите в средноазиатските републики – тогава част от Съветския съюз. Сега те са отделни държави.
Както може да се очаква, световните медии предупреждават, че подгоненото от талибаните местно население, няма да се насочи да бяга към бедните страни наоколо, а Иран и Сирия със сигурност ще му дадат коридор за изтегляне към Турция, а оттам през България към Европа. Афганците са общо 31 056 000 души, но от тях близо половината – над 44,5% са до 14-годишни. Останалите са в активна възраст – до 65 г. Което значи, че 97,6% са потенциални бежанци. Само 2,4% от хората в страната са в пенсионна възраст.  


Кристиян Георгиев


Снимка: БГНЕС, архив



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 VH-1 29.06.2021 12:19

    Да бягат в Пакистан и в САЩ! Те създадоха талибаните, те да си прибират бежанците от тях!

  • 002 Anonimen 29.06.2021 11:39

    При тази златна, но скапана ограда на менте патриота Валери Далавери съвсем естествено...

  • 001 Anonimen 28.06.2021 17:55

    Да се минират граничните бразди незабавно ! Пингвините завземат Европа, ще стане страшно, това са малоумни същества които разбират само от атентати и самовзривяване, това са кухи кратуни които цял живот се дупят на черджето и блъскат челото си в земята с идеята, а дано им влезе малко мозък !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.