Свързани новини

25.06.2021 17:01

Мангъров: Изобщо ние нямахме нужда от тези маски

Видян 4136 пъти | Коментари 4
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Доц. Атанас Мангъров, инфекционист, педиатър и преподавател, началник на Детската клиника в Инфекциозна болница – София в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Доц. Мангъров, какви са предизвикателствата на България в момента по отношение на здравеопазването ни? На какво трябва да се наблегне и къде са ни слабите звена?
Атанас Мангъров: Аз мисля, че това, което трябва да се направи с нашето здравеопазване е една цялостна промяна на здравната система, защото това, което го имаме повече от 20 г. се оказа, че е сбъркано по рождение, че то е генетично увредено и трябва да се промени.

Водещ: Кои са позитивите ни, ако трябва да сравняваме нашата медицина, с тази в останалата част на Европа?
Атанас Мангъров: Нашата медицина не е по-лоша от тази в останалата част на Европа. Просто организацията на нашата медицина е много лоша. И това се вижда. Вижда се, че нашите лекари и сестри бягат на Запад. Защо бягат? Защото тук не получават това, което трябва да получават като възнаграждение. Ние сме способни, имаме желание да плащаме за какви ли не лечения, медикаменти, машини, но когато става дума за човешки труд, за медицински труд, сме много стиснати и не искаме. И резултатите са налице. Средната възраст на сестрите в нашите болници е над 50 г. Лекарите също не са в първа младост. И всичко, което завършва, просто гледа да замине навън.

Водещ: А по тази логика, да започнем от по-далеч, според вас излизат ли подготвени кадри от Медицинските университети? Какво е нивото на студентите по медицина? Вие все пак сте и преподавател, как оценявате вашите студенти и какво искате да им дадете?
Атанас Мангъров: Не бих казал, че е много високо, просто защото, за да могат медицинските университети да се издържат, те са принудени да приемат по 500-600 души. До 800 са стигали за Медицинския университет в София, чуждестранни студенти, които носят пари за заплати. И съответно при такъв голям брой хора, качеството на обучението пада.

Водещ: Което в случая, предполагам е много лошо.
Атанас Мангъров: Не е добре. Другото нещо е, че така наречената следдипломна квалификация, т.е. специализацията на нашите лекари, е също така много неправилно направена. Защото, за да специализира сега един лекар, той трябва да си намери място в някоя от болниците. Обикновено това са големи, най-често университетски болници, която да го назначи и която да му плаща две средни работни заплати. И този човек трябва да се откъсне от мястото, където живее или където си е намерил работа и в продължение на 4 г. да живее на друго място и обикновено в тези болници него го използват най-вече като принтер за извършване на всяка писмена работа.

Водещ: Общ работник?
Атанас Мангъров: Да. Това не е добре. Би трябвало да се върне старата система, когато човек можеше да специализира на мястото, където работи и от време на време да ходи във водещите болници, за да може да се явява на колоквиуми, на изпити, да се обучава.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 25.06.2021 23:31

    носенето или неносенето на маски е най-малкия проблем, истинските проблеми са два - правилно и своевреминно лечение на болните със сериозния вирус и избягване на ваксините с многобройни и тежки странични ефекти , смърт. Как не дадоха думата на пулмолозите, които успешно лекуват и имат най- добра представа за ситуацията, а ни пробутват добре платени аматьори от ваксалните фирми.Дирижирано затъмнение.

  • 003 Anonimen 25.06.2021 17:43

    нещастен заблуден като много други 45-Year-Old Bartender Tells World: “Shut the Hell Up and Get Your Vaccine!” He Died 1 Month Later Following the Moderna mRNA Shot

  • 002 Anonimen 25.06.2021 17:39

    As we have been reporting throughout the rollout of these non-FDA approved injections, hundreds of cases of people suffering heart problems, including DEATH, have been reported to VAERS, the Government database that tracts adverse reactions to "vaccines."

  • 001 Anonimen 25.06.2021 17:36

    за съжарение хипохондриците са голяма група, хакат си въпростите буламачи, или както американски лекари ги наричат биологично оръжие и започнаха тежките странични прояви - рак с разсейки при хирург - пфайзер януари, бяха предупредени, но страховата психоза ще ги унищожи, за съжаление има и такива безумни родители.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец

До обяд ще ви е малко напрегнато

До обяд ще ви е малко напрегнато, особено ако сте имали