Свързани новини

23.06.2021 14:06

Протоколите от машинния вот няма да се преписват на хартия

Видян 1947 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Машинното гласуване ще бъде защитено със специален код, който да гарантира съответствието с направената проверка от Държавна агенция "Електронно управление", заяви Росица Матева, говорител и зам.-председател на ЦИК пред БНТ.

Дори да има опити за манипулиране на отделни машини, няма как това да се случи с всички над 11 100 машини, беше категорична Матева.

След като "Електронно управление" и институтите по стандартизация и метрология направят одит и установят съответствието на машините и софтуера, всяка машина ще бъде защитена със специален хеш код. Той ще бъде разпечатан сутринта на изборния ден и ще стои на видно място в секцията. Така всеки избирател ще може да го сравни с кода от бележката с вота, издадена от машината. Същият код ще бъде отразен и в протокола, разпечатан от машината след края на изборния ден.

Протоколите, разпечатани от машините, няма да бъдат преписвани и така ще бъдат избегнати много грешки. Те имат място за поставяне на имената и подписите на членовете на СИК и ще бъдат прикачени към хартиения протокол, в който се отразява броя на гласувалите, колко са дописани към списъка и данни за бюлетините. При предаването на протоколите в общинските избирателни комисии ще бъдат сваляни и данните от двете флаш памети на машините.

Във всяка секционна комисия с над 300 избиратели, където има поставена машина, ще бъдат осигурени и толкова бюлетини, колкото са избирателите по списък. Те обаче ще бъдат използвани само в случай на


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

везни