Свързани новини

22.06.2021 11:30

Държавата раздава органи по телефона

Видян 4995 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

При над 2 млрд. лв., похарчени за електронно управление, държавата ни договаря трансплантации чрез обаждане. Оказва се, че в 21 век Изпълнителна агенция Медицински надзор (ИАМН) няма компютърна система за определяне на реципиентите на органи и ги раздава по телефона, съобщава Bird.bg.
Освен това не се водят дори и протоколи за определянето на най-подходящия кандидат за присаждане. Решенията се вземат по неясна схема, неизвестно как и от кого
и всичко става само по телефона. Работата е ясна - стимулиране на черния пазар  на органи на най-високо правителствено ниво. Всичко това стана ясно на публиката от отговори на въпроси зададени по реда на ЗДОИ след като стана ясно, че бившия главният секретар на МС в Борисов 3 Веселин Даков е предредил 3 души на опашката за присаждане на черен дроб и е бил опериран в болница Лозенец - Правителствена.
Напомняме, че Даков си намери орган за трансплантация само за рекордните 8 дни. Височайшият нуждаещ се го получи в Правителствена болница (Лозенец) през април т.г. от трупен донор. Той е страдал от цироза заради напреднал алкохолизъм. Говори се, че специално, за да се донесе дроба от починалия донор е вдигнат Фалкона.
За ВИП пациента съобщи първо БРРД, а след това служебният здравен министър Стойчо Кацаров извърши проверка. Той потвърди официално, че висш чиновник бил №4 с 14 точки в списъка на чакащите за черен дроб, но предредил първия, който имал 54 точки и получил орган от трупен донор. Това се случило след телефонно обаждане от овластено лице.

Все още не е ясно кой на кого се е обадил и как се е случило предреждането. За да изясни това БРРД зададе 2 пъти въпроси на Изпълнителната агенция Медицински надзор към МЗ по реда на ЗДОИ, но от отговорите ситуацията се заплита още повече и излизат наяве системни дефекти в нормативната база, позволяващи в тази чувствителна област да се вихри безследно телефонното право, вместо ясни процедури подлежащи на проверка и одит.


ВИЖ ДОКУМЕНТИ ТУК!



Фактът, че няма автоматизирана компютърна система за организация на подбора на


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

везни