Свързани новини

19.06.2021 07:06

Инструкцията за предварителните проверки никога не е съществувала в правния мир

Видян 4791 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 
Членовете на съдийската колегия към Висшия съдебен съвет – Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова, известни с близостта си до прокуратурата и старата власт, са подали оставки.
Двамата кадровици са автори на реформата на съдебната карта, която не беше приета единодушно от магистрати, адвокати, наториуси и политици. На нейна база беше обявена оптимизация със закриване на голям брой районни съдилища и прокуратури.
Шекерджиев и Димитрова са избрани във ВСС от квотата на съдиите.



Инструкцията за провеждане на предварителни проверки на прокуратурата и МВР окончателно е прогласена за нищожна от Върховния административен съд (ВАС). Решението на петчленен състав на съда  слага край на съдебната сага, която един адвокат започна преди 3 години, за да се въведат ред и прозрачност при провеждането на предварителните проверки, предава Лекс.
С него върховните съдии потвърдиха, че инструкцията страда от базисен порок – не е обнародвана в Държавен вестник и следователно никога не е станала част от действащото право.
Инструкцията беше издадена през март 2011 г. от тогавашния главен прокурор и вътрешния министър  -Борис Велчев и Цветан Цветанов. Тя обаче никога не е била публикувана за обществено обсъждане, обнародвана в Държавен вестник или огласена поне на сайтовете на прокуратурата и на МВР.
През 2011 г. главният прокурор и вътрешният министър са поискали инструкцията да бъде обнародвана, но от Държавен вестник са отказали. Причината за това е в Закона за ДВ, който определя какво се публикува в него, но не предвижда това за съвместна инструкция между министър и обвинител №1.
Сега, след окончателното решение на съда, ако искат правилата за провеждане на предварителните проверки да продължат да се прилагат, министърът и главният прокурор ще трябва да издадат самостоятелни актове – инструкция и методически указания, които да важат съответно за ръководеното от тях ведомство.
Първите дела срещу инструкцията не са тези, довели до окончателното ѝ


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще