Свързани новини

22.05.2009 11:57

Нелегалната имиграция в центъра на еврокампанията в Италия

Видян 1081 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В Италия кампанията за европейските избори се отклонява от европейската тема. В центъра на дебата е въпросът за нелегалната имиграция. Десницата на Силвио Берлускони спечели убедително на парламентарните избори през 2008г, именно заради обещанията си за “нулева толерантност” спрямо нелегалната имиграция, припомня БГНЕС.


Оттогава бяха предприети немалко мерки за борба с нея. Левицата се оказва принудена да следва политиката на правителството, оставяйки на заден план залозите на европейските избори. Всичко това предизвика полемика между италианското правителство и Висшият комисариат за бежанците на ООН. Темата, разбира се, не се появява изневиделица. Долната камара на италианския парламент съвсем наскоро прие драстични мерки, които превърнаха нелегалната имиграция в престъпление. Всъщност отсега нататък имигрантите, които идват нелегално в Италия, ще подлежат на глоба, която може да стигне до 10 000 евро. Освен това експулсирането им ще става много по-лесно. Това породи опасения сред хуманитарните организации, в Конференцията на италианските епископи и в италианската левица, че с новите мерки ще се стигне до обособяването на паралелно общество. Защото съществува риск родителите без документи, установили се на италианска територия, да не признаят официално децата си от страх да не бъдат обявени от официалните власти за нелегални имигранти. Друга мярка предвижда затвор от 3 години за всеки, който даде под наем жилище или настани в дома си нелегален имигрант. Изглежда всички тези мерки, така силно желани от ксенофобската партия Северна лига, се предприемат с цел имигрантите да бъдат върнати обратно възможно най-скоро. Те бяха причината и за спонтанни протести на италиански граждани и няколко асоциации. Лявоцентристката коалиция, която изпитва трудности да завладее позиции, беше единодушна по един въпрос – тя не се обявява срещу мерките за намаляване на потока от нелегални имигранти и за борба с всички форми на организирана престъпност. За сметка на това смята, че по този начин правителството ще се озове в международна изолация, като, първо, не провежда политика за интегриране на имигрантите и второ, като изобщо не взима предвид критиките на Висшия комисариат за бежанците, който изказа притеснения по един конкретен случай – колективното отпращане на кандидат-имигранти обратно към Либия. През последните дни над 500 имигранти, намиращи се в международни води, бяха върнати обратно, като дори не им беше предоставена възможност да упражнят правото си и да поискат убежище. ИНформацията е на РФИ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв