Свързани новини

16.06.2021 17:45

НАП с 25 млрд. лв. несъбрани задължения

Видян 4775 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Главният данъчен орган у нас не успява да събере 1 от всеки 5 лева, които гражданите и бизнесът дължат на фиска, сочат данните на приходната администрация, предоставени на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация. Медията получи информацията след няколко поредни мълчаливи отказа от страна на предишния ръководител на агенцията Галя Димитрова.  Mediapool  дори спечели дело с подкрепата по Програма Достъп до информация, но въпреки това пак не получи данните. Това наложи да се подаде ново питане до новия директор на НАП Румен Спецов и след близо месец данните бяха предоставени.
За последните 4 г. по сметките на НАП са постъпили суми в общ размер от 127.4 млрд. лв.. Несъбраният остатък от тази сума е около 25 млрд. лв. или 1/5 от дължимото на фиска. Агенцията изчислява събираемостта на 81% за 4 г.. Ако бяха събрани, тези пари щяха да са достатъчни за погасяване на по-голямата част от външния държавен дълг, посочват от медията. Българската администрация изостава от средния процент на събираемост на приходите в ЕС, който е около 85% годишно.
Ако ефективността на НАП бе сходна със средната в ЕС, в бюджета трябваше да постъпят около 5 млрд. лв. допълнително за последните 4 г. Това е един здравен бюджет! Особено показателни са данните на НАП за 25-те млрд. лв., които са вписани като задължения към фиска. От тях същинският дълг (главницата) е 14.6 млрд. лв.,а лихвите са за 11.2 млрд. лв.
Общо 20 млрд. лв. от този дълг са окачествени като несъбираеми или трудно събираеми, а само за 5 милиарда лева има някаква надежда да влязат в хазната. За последното десетилетие НАП е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 нещо много гнило 17.06.2021 12:21

    Несъбраните десетки милиарди, а те ще се увеличават, от тези, които трябва да го правят са откраднати и влезнали в нечии джобове. Защо в НАП заплатите и бонусите са огромни като де факто не изпълняват задълженията си и хазната, респективно бълг.граждани са ощетени и окрадени с помощта на държавна институция?! Остава усещането за корупция и умисъл!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог