Напрежението между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и държавното дружество „Автомагистрали“ продължава да расте.


Ресорният министър Виолета Комитова е изпратила писмо до няколко банки в страната, с което настоява да не бъдат разрешавани разплащания или превеждани суми от сметките на дружеството, подписани от Стоян Беличев или упълномощени от него лица, защото той е освободен от длъжност и има назначен нов съвет на директорите, предаде бТВ.


Беличев веднага отговори – с отворено писмо, защото министър Комитова била преустановила комуникацията с него. Той отбелязва, че не отказва да освободи поста си на изпълнителен директор на „Автомагистрали“ ЕАД, просто новият управител все още не е вписан в Търговския регистър, а законът го задължава да изпълнява служебните си задължения до този момент.


Допълва, че ако отсъства от работното си място повече от 3 дни без причина, това би му донесло обвинение в безстопанственост.


„Г-жо Министър, уважавам Вашия професионализъм – Вие сте архитект и дългогодишен преподавател в УАСГ.  Не оспорвам решението Ви за отстраняване на действащия съвет на директорите, както и заповедта Ви за назначаване на нов (протоколът с Вашия подпис е копиран в края на писмото). Но предстои вписването му и докато то не е факт, законът няма да бъде изпълнен и смяната няма как да е в сила“, пише Беличев.


Служебният регионален министър му отговори, отново публично – чрез писмо до медиите. Комитова уточнява, че действията на МРРБ идват след множеството скандали при опитите на ведомството да извърши проверки в „Автомагистрали“.


„Оказа се неотложно и неизбежно служебното правителство да осъществи преценка на причините Вие и екипът Ви да извърши плащания за сумата 3 пъти годишния бюджет на София, около 25 пъти бюджета на Варна и пълната стойност на построения вече газопровод Балкански поток без да е налице видим и ясен резултат. След извършената проверка се оказа, че