Свързани новини

21.05.2009 17:11

Прокуратурата удари кмета на Хасково

Видян 3990 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокуратурата внесе искане за отстраняване от длъжност на скандалния хасковски кмет Георги Иванов, предаде БГНЕС.


Вчера депутатът и лидер на РЗС Яне Янев каза, че класацията на топ феодалите кметове се води именно от Иванов. По думите на Янев, срещу кмета на Хасково до РЗС са изпратени и внесени 93 сигнала, 47 от които съдържат конкретни имена и факти, от които се вижда, че кметът чрез подставени лица е осъществявал обществени поръчки за лично облагодетелстване и на свои на роднини.
Разследващите органи съобщиха, че престъпления на кмета на Хасково са за няколко милиона. Иванов е облагодетелствал с общинска собственост сина си Павел Иванов, баджанака си Камен Гърбев и фирмата "Арес-2002" ООД на Иван Петров - Джона, съсобственик в която е тъщата на кмета. Сред "златните" далавери на кмета са: отстъпени права за строеж на парцел в двора на РСПАБ за построяване на хотел от фирмата на сина му; продадена срещу 25 000 лева вила на областната администрация, препродадена впоследствие за над 300 000 лева от баджанака Гърбев; незаконно отнети 6 дка земи от църквата "Света Богородица", прехвърлени на фирма с участието на тъщата на Иванов.
Един от фрапантните примери за неизгодна сделка, явен конфликт на интереси и заобикаляне на закона е учреденото право на строеж върху общински имот от 4.09.2003 г. в полза на стария бизнес партньор на кмета Манол Делчев от гр. Първомай. Според запознати и до момента двамата имат общи бизнес интереси. Самият Делчев обаче научава за споменатата сделка едва през 2006 г., когато е извикан да прехвърли това свое право на еднолично притежаваната от кметския син фирма "Бета-П" ЕООД. Тя е учредена през същия месец, когато собственикът й едва е навършил пълнолетие и е все още ученик. С куп административни нарушения, в противоречие с правила и норми същият кметски син получава право на строеж на хотел върху 1271 кв. м. срещу само 40 672 лв. - близо два пъти по-ниско от данъчната оценка.
Комисията за борба с корупцията е сезирана и за друга незаконна схема на градоначалника на Хасково - граждани, нуждаещи се от административна услуга, са принуждавани да правят дарения в полза на общината, за да им бъде издаден съответен административен акт. За целта кметът Иванов издава специална заповед № 06/05.01.2005 г. С нея се изисква подготвените разрешения за строеж или за въвеждането в експлоатация на обекти след подписа на главния архитект да му се представят "за контрол", тоест за административен рекет. Неправомерни кметски действия лишават намиращото се в ликвидация дружество "Хасково Табак" АД от две негови сгради, намиращи се в града върху площ от 4368 кв. метра. Сградите - държавна собственост, са продадени при неясни основания, а в Агенцията по вписванията липсват документи за покупко-продажба на имота. Отказът на Община Хасково да издаде данъчни оценки на дъщерното дружество на "Булгартабак холдинг" нанася вреди в размер на около 200 000 лева месечно върху непогасените му задължения.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

телец