Свързани новини

11.06.2021 12:09

Аз не съм на посещение, аз съм си вкъщи: Кьовеши

Видян 3410 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Избрах да посетя България заради непълния състав на прокурорите от България, и аз не съм на посещение тук, аз съм си вкъщи, защото като европейска служба ние имаме офис тук, отговори Кьовеши на въпрос защо е избрала да посети първо България. 


Всеки гражданин може да подаде сигнал в европрокуратурата, на нейния сайт. Всеки сигнал ще бъде разгледан равностойно, заяви на пресконференция в София европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.


В сряда започва нова процедура за попълване на квотата от делегирани прокурори. По думите й са уточнени критериите, на които трябва да отговарят прокурорите.  Припомняме, че тя отхвърли шест от 10 български кандидати за европейската прокуратура. 


Новосъздадената европейска прокуратура ще разследва престъпления, които засягат бюджета на ЕС, ДДС измами, злоупотреби с финансови средства на съюза, пране на пари и организирана престъпност. Тази палитра от престъпни дейности не е обект на достатъчно внимание, а често дори се толерира в полза на различни криминални организации, които се стремят да изместят официалните легитимни власти, заяви Кьовеши.


„Ако българските граждани разполагат с информация, за която смятат, че е важна за нас, могат да я докладват директно на сайта на прокуратурата – всеки сигнал може да бъде на български език или на някой от езиците на останалите 22 държави в рамките на европейската прокуратура. Няма да правим разлика между лицата, за които да се подават сигнали“ , посочи тя.


Кьовеши специално се обърна към нашите сънародници:  „Европейската прокуратура не е чуждестранна институция. Това е институция, която служи в интерес  на европейските граждани. Ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие!“.


"Няма да се намесва, а ще сътрудничим с прокуратурата на страната", отговори Кьовеши на въпрос за правомощията на европрокуратурата.

ОЛАФ не може да провежда наказателни разследвания, това може да прави само европейската прокуратура, обясни Кьовеши.

    Ние ще разследваме всички престъпление след 2017 г. и попадат в обхвата на нашата юрисдикция, тъй като трябва да докажем, че законът е еднакъв за всички. Да, ще разследваме хора с власт, богати и опасни хора, допълни тя.


 "За специализираните съдилище няма единна система в Европа, това е вътрешно решение как да се организират съдилищата", заяви Кьовеши.Тя отказа да коментира конкретни разследвания. Европейският главен прокурор посочи, че ще направи общ коментар, на въпрос за санкционираните лица по закона Магнитски. Тя отказа да коментира протестите, като се позова на опита си в Румъния, тя подчерта, че е много важно главният прокурор да бъде независим. " Не съм тук да оценявам работата на българската прокуратура", посочи Кьовеши.


    "Ние обсъждахме процедурата, изяснихме критериите, не съм обсъждала дейността на българската прокуратура. Не съм тук, за да оценявам качеството на българската прокуратура. Това не е моя работа, ние оценяваме дейността на европейските делегирани прокурори, заяви Лаура Ковеши в отговор на въпрос за срещите, които проведе в София. Тя заяви, че знае, че има много очаквания към европрокуратурата, и би трябвало да е така, за да се повиши нивото на защита и ефективността срещу финансови измами и възстановяване на средствата. Тези очаквания трябват да бъдат ограничени до юрисдикцията ни, посочи Кьовеши. А именно измами с ДДС измами, злоупотреби с финансови средства на съюза, пране на пари и организирана престъпност.


На въпрос дали има доверие на бг прокуратурата, от която трябва да получи логистична подкрепа за делегираните прокурори, тя заяви, че не става дума за доверие и за лични чувства, ние трябва да зачитаме закона по всяко време.


  "Делата ще бъдат разпределяни между прокурорите на случаен принцип без човешка намеса, заяви Лаура Кьовеши. "Ще получаваме тези дела и те ще бъдат разпределяни към прокурорите за разглеждане и анализ на случаен принцип. Не знам дали прокурорите от България ще изпратят 10 случаи към европейската прокуратура. Имаме 15 постоянни състава и аз не знам дали тези 10 случая от България ще дойдат в състав, в който съм аз, или в друг. След това разпределяне, всеки постоянен състав трябва да разгледа случаите, но да се осъществява и надзор. Има надзираващи прокурори, които правят това", обясни тя.

Кьовеши допълни, че за ефективността на европейската прокуратура ще се съди по случаите, приключили с решения от съда, а не по броя на повдигнатите обвинения. Тя добави, че не обещава присъди за 1 или 2 години.


"Нямам краен срок, в който да обещая конкретни резултати, но нямам съмнение, че такива ще има", подчерта Лаура Кьовеши. 


На въпрос познава ли друга държава, в която за последните 4 години да няма повдигнато нито едно обвинение за корупция по високите етажи на властта, тя заяви, че е сигурна, че такива престъпления има във всички държави членки.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО! 11.06.2021 20:58

    ЕКСКЛУЗИВНО ВИДЕО! АНТИКОРУПЦИОННИЯТ СЕКРЕТАР НА ПРЕЗИДЕНТА, КАДРОВИКЪТ, ПРИБИРА ТЕЖЪК ПЛИК ОТ ТЕЖКО КОМПРОМЕТИРАН ЕКСШЕФ НА МИТНИЦИ, ИЗВЕСТЕН КАТО ЧОВЕК НА СЛАВЧО ХРИСТОВ И КОСЬО САМОКОВЕЦА https://afera.bg/%d0%b5%d0%ba%d1%81%d0%ba%d0%bb%d1%83%d0%b7%d0%b8%d0%b2%d0%bd%d0%be-%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%be%d1%80%d1%83%d0%bf%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%bd%d0%b8%d1%8f/ ............................................................................................. Не сне забравили, че неонацистът и действащ съветник на президента Пламен Узунов се снима като Хитлер: https://www.youtube.com/watch?v=PZNGjz4-HOY Триморският масонски съпруг на палавата Деса го защитава. ================================================== Веселина Томова 20 години не съм водила битка, като разследващ журналист с Бойко Борисов и кохорта в различната му и времева битност, заради това, което гледахте по-горе.

  • 002 Anonimen 11.06.2021 19:27

    Абе къде е Батко-бъдещия арестант .не сме го виждале скоро, да не в Африката при Гауеви.Мое да са му пратели покана.

  • 001 До боклуците от безвремието в Булгаристан 11.06.2021 12:23

    Ако си беше в къщи, то цялото правителство и всички депутати от кочината Булгаристан трябваше да са при Бай Ставри !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на