„Не виждам връзка между санкциите от САЩ и посещението на европейския главен прокурор у нас Лаура Кьовеши. Европейската прокуратура има строго определена компетентност и тя няма нищо общо със санкциите, наложени от финансовото министерство на САЩ“, посочи в предаването „Тази сутрин“ бившият директор на Националната следствена служба Бойко Найденов.


Според него България е първата страна, която Кьовеши посещава след старта на работата на новата европейска институция, защото има два възникнали проблема. „Единият е това, че не бяха одобрени повече от половината кандидати за делегирани прокурори – 6 от 10 бяха отхвърлени. И второ е, че в България сигналите за злоупотреби с европейски средства са в пъти повече, отколкото в другите страни“, посочи той.


„Ясно беше посочено защо са отхвърлени кандидатурите на прокурорите – нямат достатъчно опит в разследването на подобен вид престъпност и просто не отговарят на формалните критерии да са обвинители. Критериите са били зададени предварително, би трябвало да се съобразим с тях“, обясни още Бойко Найденов.


По думите му Лаура Кьовеши има строга определена рамка, в която има правомощия – те са разследване на злоупотреби с европейски средства. „Доколкото наистина познавам изявите й, мисля че няма да излезе извън своите правомощия и да прави политически коментари“, прогнозира той.


„Последните години виждаме нива от 6-7% на одобрение на съдебната система и това само по себе си е проблем. Проблем е, че хората нямат доверие в съда и прокуратурата“, смята Найденов.


„Категорично не трябва да се надяваме някой от вън да влие върху