Свързани новини

10.06.2021 13:22

Рашков не може да бъде избиран за гл.прокурор, а Стъки – за президент: Конституцията

Видян 11201 пъти | Коментари 6
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През последните дни усилено се въртят из медиите мненията на всякакви хора във връзка с издигане на кандидатури на този или онзи за различни постове. Най-често коментирани са два казуса.
Единият е за Бойко Рашков като кандидат за нов главен прокурор, въпреки че действащият на тази позиция Иван Гешев де юре има 5 и половина години мандат напред.
Конституцията не позволява сегашният силов вицепремиер и вътрешен министър да заема поста на главен прокурор. И по въпроса не може да има две мнения, защото текстът на основния закон е категоричен:
„3) (Изм. - ДВ, бр. 85 от 2003 г., доп. - ДВ, бр. 100 от 2015 г.) С навършване на петгодишен стаж като съдия, прокурор или следовател и след атестиране, с решение на съдийската, съответно прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, съдиите, прокурорите и следователите стават несменяеми. Те, включително лицата по ал. 2, се освобождават от длъжност само при:
1.    навършване на 65-годишна възраст”.
Както се вижда, от една страна, ако професор Кантарджиев беше магистрат, още миналата година с навършване на пенсионната му възраст той щеше да бъде пенсиониран, както апропо и всеки български гражданин. От друга страна, Бойко Рашков, отново заради своята вече преминала границите от 65 години възраст, също не отговаря на изискванията за заемане на поста главен прокурор.
Не е ясно какво цели и обявяването за кандидат – президент на Станислав Недков – Стъки. Той няма как да бъде не просто държавен глава, а дори номинация за поста. И пак заради възрастта.
Конституцията не дава право на никой, който не е навършил 40 години да бъде избиран за президент на България. Това е категорично записано в чл. 93, Ал. 2 от основния закон на републиката:
„Чл. 93. (1) Президентът се избира пряко от избирателите за срок от


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 006 Anonimen 11.06.2021 07:51

    Направо да назначават и за президент и за глаен прокурор, че и за президент Сульо Пулев - спаринг-партньорът на всики негърски боксьори! Логичното развитие е след "интелкта" ген.лейт. БОКо тиквата да дойде приравното "учено"-лейт. Сульо Пулев!

  • 005 Anonimen 10.06.2021 18:19

    стуки-бабоеб

  • 004 Anonimen 10.06.2021 16:22

    Към № 3: E, как да спреш простотията? Предполагам, че на нея й се разрешава само да се съгласява, защото... "петел пее в тази къща!" Едва ли е лесно да се живее с простак, пък и влиянието й върху него вероятно (логично) увяхва. Факт е, че тя не се вижда около него!

  • 003 всяка жаба да си знае гьола 10.06.2021 15:12

    Че Стъки е уникално прост е ясно като бял ден, сигурно и дългото млатене по галавата е причина, но защо ексдепутатката и негова съпруга Дончева, която е с богат житейски опит с оглед възрастта и допуска мъжът и да се превъща в сеир за хората като мечка на селски панаир?!

  • 002 Anonimen 10.06.2021 14:30

    Към № 1: известно е, но явно, не и на Стъки! ;)

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще