Българска агенция по безопасност на храните одобри Програма за контрол и надзор на COVID-19 при норки, отглеждани за добив на ценни кожи в България през 2021-2022 г.


Програмата е одобрена по разпореждане на зам.-земеделския министър д-р Крум Неделков.


Тя ще бъде изпълнявана в обекти за норки с капацитет над 500 животни, уточняват от Министерството на земеделието, храните и горите.


В България са ситуирани две ферми за норки, от които едната функционира за отглеждане на ценни кожи, а другата е за научна цел. Програмата цели доказване в целеви вид животни на циркулация на вируса SARS-CoV-2, евентуалната им роля при пренасянето му върху хората, както и определяне на правила за мониторинг и докладване на инфекциите при някои животински видове.


Надзорът, който ще се изпълнява в рамките на програмата, е базиран на настоящите епизоотични данни за болестта в световен мащаб, като основен приоритет е общественото здраве.


Друга причина за приемане на програмата, са констатираните обстоятелства при разпоредената проверка във фермата за норки в село Маджерито, област Стара Загора, от министъра на земеделието, храните и горите при встъпването му в длъжност.


Установено е, че през ноември миналата година е променена първоначално създадената програма за контрол и надзор, като по този начин отпада задължението за ежеседмично изследване на трупове на животни при определена схема. Изменението настъпва само три месеца след приемането на програмата. Като мотив е посочено, че не са установени положителни проби от изследвани животни. В приетия първоначален вид на Програмата за контрол и надзор на COVID-19 във фермите за норки и като част от задължението за самоконтрол на фермата, е било заложено ежеседмично изследване на трупове на животни, резултат от технологична смъртност, спазвайки определена схема.