Свързани новини

10.06.2021 10:06

Проблеми с К19 сертификатите на 100 хил. българи: Омбудсманът

Видян 1634 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Омбудсманът Диана Ковачева сезира здравния министър д-р Стойчо Кацаров, европейския омбудсман и ЕК за проблеми с К19 сертификатите на над 100 000 българи, съобщават от институцията.


Ковачева настоява МЗ да постави на европейско ниво проблема на хората, които са преболедували Covid-19, но не могат да получат цифрови  сертификати на ЕС. Причината е, че при тях инфекция е установена с бърз антигенен тест и въпреки, че са били регистрирани в РЗИ и карантинирани, тези граждани нямат право на евросертификат. Според изискванията на новия регламент такъв се издава само ако болестта е установена с положителен PCR.


Според Ковачева сериозно се нарушават правата и на други десетки хиляди граждани, при които болестта е протекла безсимптомно, но е доказана с антитела и имат изграден имунитет срещу заразата. Те също не попадат в приетите общи условия за издаването на сертификат. Тези хора не могат да бъдат и ваксинирани, тъй като лекуващите лекари посочват наличието на висок титър на антитела срещу коронавирус като противопоказание за поставяне на ваксина.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 10.06.2021 14:52

    браво, Ковачева, грябва да искате и достъпна официална платформа за съобщаване на нежелани странични реакции от експерименталните ваксини, каквито имат другите държави, РЗИ-та , джипита като им се плаща от нашите пари , да са така любезни да дават тази важна информация, а не да се крие и потулва, което е доста подозрително по отношение качествата на експеримента.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева