Свързани новини

09.06.2021 14:55

Евросанкции заради бившите шефове на ДАНС, МВР и ГДБОП: не са приложили правилно дирерктивата за борба с тероризма

Видян 3428 пъти | Коментари 2
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия реши да започне официални процедури за установяване на нарушение срещу България, Германия, Полша и Португалия, тъй като не са транспонирали правилно някои елементи от Директивата на ЕС за борбата с тероризма. Става дума по-специално за определението за терористични престъпления и правата на жертвите на тероризъм. ЕК е изпратила официални уведомителни писма до четирите държави, предаде БНР. Вината, за която ще платим със санкции, е на бившите ръководители на ДАНС, МВР и ГДБОП – ресорните служби по темата, които се ожалиха след уволненията си, че са големи експерти и ги уволнявали по политически причини. Оказва се, че е имало защо. Възниква и въпросът какво е мотивирало тези ръководители на органи да не прилагат мерките срещу терористите и за защита на жертвите на тероризъм.
Директивата включва разпоредби, сред които пътувания в чужбина с цел извършване на терористично престъпление, връщане в ЕС или пътуване на неговата територия с цел извършване на такива дейности, обучение за терористични цели и финансиране на тероризма.
Освен това в правилата на Общността са предвидени специални разпоредби за жертвите на тероризма. Така се гарантира, че те имат достъп до надеждна информация, както и до професионални и специализирани служби за подкрепа непосредствено след атентат, докато това е необходимо.
Страните от ЕС трябваше да транспонират Директивата в националното си законодателство до 8 септември 2018 г. България, Германия, Полша и Португалия разполагат със срок от два месеца, за да отговорят на доводите на Комисията. В противен случай тя може да изпрати мотивирано становище.


Пламен Валентинов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 10.06.2021 17:38

    Имат придобитосигурителен стаж за пенсия икато не са уволнени а само преназначени Ивместо да си вземат пенсията и както останалите АПЗ да си кротуват Тръгнали да се жалват и накрая навредиха на държавата .Явно колко са заслужавали да заемат тези постове .

  • 001 тотална щета 10.06.2021 10:47

    Наглите калинки на властта ореваха орталъка за махането им и кой от кой по-добър и незаменим се оказа с много награди и похвали....Дрън-дрън, личната оценка тук няма никакво значение, защото другите преценяват колко струваш и ставаш ли за нещо!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

козирог