„По някакъв начин са изчезнали, или са били усвоени, както се казва, близо 4,5 милиона евро от целия проект за ремонта на Ларгото “, каза служебният министър на културата Велислав Минеков в пресконференция, предаде бТВ.


Той цитира секретен доклад на ОЛАФ, в който има и препоръки.


„Препоръките са да се търси отговорност от трима министри и един кмет“, допълни Минеков. По думите му тези средства трябва да се върнат обратно.


Министърът коментира, че ще подаде сигнал към българската и Европейската прокуратура за липсващите пари. „Имам съмнения какъв ще бъде резултата с нашата прокуратура, но много скоро, според мен, тази прокуратура ще се задейства на сериозни обороти“, допълни Минеков.


Той коментира и средствата за ремонта и създаването на галерия „Квадрат 500“. Този проект също ще бъде подаден към европрокуратурата за проверка.


„Още средства са използвани в нещо, което определям като бутафория – това е имитационната крепост в местността Яйлата. Похарчени са 1,6 млн. евро за крепостта от итонг и гипс“, каза Минеков. Той допълни, че това е спряло проучванията в местността.


„Изобщо ще информирам европрокуратурата за още много неща, които са се случвали, особено с евросредства“, допълни Минеков.