Свързани новини

05.06.2021 09:36

Мустафа: Тези санкции са най-мащабното действие в историята на закона Магнитски

Видян 3388 пъти | Коментари 5
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бъдещето на България зависи от собствените ѝ усилия за провеждане на необходимите реформи за гарантиране на прозрачност, отчетност и добро управление. Това казва посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа в свое изявление.
 
През първите няколко седмици от пристигането си в България през 2019 г. очертах три приоритетни области за своя мандат: свързаност, сътрудничество и борба с корупцията. След като изминаха 19 месеца от пребиваването ми в страната, съм убедена, че тези приоритети са по-важни от всякога.

Пандемията от коронавирус не само увеличи предизвикателствата при поддържането на връзки и сътрудничество, но също така постави фокус върху необходимостта от справедливо и прозрачно управление на ограничените обществени ресурси.

България е страна, притежаваща съкровища. Има богата история, природа и култура, а българите са образовани, трудолюбиви и гостоприемни. Всички предпоставки за успех са налице. Но корупцията пречи на потенциала на страната. Въпреки богатствата преките чуждестранни инвестиции в България продължават да представляват малка част от БВП на страната. В скорошно проучване на Евробарометър се посочва, че според 85 на сто от фирмите, функциониращи на българския пазар, корупцията е ендемично явление.

Американски компании постоянно ми се оплакват от корупция. В САЩ отдавна сме осъзнали колко дестабилизиращо въздействие има корупцията по целия свят и сме превърнали борбата с нея в свой приоритет.
По-рано тази седмица президентът Байдън издаде Меморандум за преглед на националната сигурност относно борбата с корупцията, който за първи път извежда противодействието на корупцията като основен интерес за националната сигурност на САЩ.

Меморандумът подчертава начините, по които правителството на САЩ ще работи съвместно със своите съюзници и партньори и ще подкрепи жизненоважната дейност на нашето гражданско общество и медии, които играят ключова роля при разкриването на корупционни действия.

През изминалата седмица Общото събрание на ООН също проведе първата по рода си специална сесия, посветена на превенцията и борбата с корупцията в глобален мащаб. Няма държава, която да е предпазена от появата на корупция, и затова са нужни непрестанни усилия за повсеместна борба с нея.
 
Следвайки тази цел, наскоро САЩ наложиха санкции по Глобалния закон “Магнитски” срещу Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, както и на техните мащабни търговски мрежи, заради участието им в корупционни действия.

С тези санкции се замразяват активите на тези лица и свързаните с тях фирми, намиращи се в САЩ или притежавани, или контролирани от лица в САЩ. Освен това на лица в САЩ се забранява да извършват сделки с тях, с което на практика се прекъсва техният достъп до американската финансова система.


Тези санкции са най-мащабното действие в историята на Глобалния закон “Магнитски”, осъществено в един ден, и представляват увеличение с 25 на сто на общия брой на лицата и компаниите, санкционирани по тази програма.

Също така Съединените щати посочват, че Пеевски, Желязков, няколко други бивши длъжностни лица и членовете на техните семейства нямат право да влизат на територията на САЩ поради участието им в значителни корупционни действия, включително подкупи и злоупотреба с държавни средства. Мерките срещу тези лица имат за цел да подкрепят усилията на българския народ да се справи с бича на корупцията.

Наясно сме, че тези действия няма да решат проблема с корупцията в страната. Въпреки това те са знак към света, че използването на държавните институции за лична облага няма да бъде търпяно.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 Anonimen 05.06.2021 12:44

    До 003...Комунистите управляват България от 09.09.44 г. до днес ! Ако смяташ, че ГЕРБ не са комунета то тогава си най-яката овца от стадото ! Какви са тогава ГЕРБ,БСП,ДПС,Патриоти разни,нали те са клонирани от БКП за да разделят българите !

  • 004 До боклуците от безвремието в Булгаристан 05.06.2021 12:31

    Подмандатната на чичо Сам територия е най-ограбената страна в Европа. През 1990 г., когато за първи път ООН мери този показател, се дават данни за 1987 г., малко преди края на социализма. Тогава все още България, има индекс 0,918 и е на 27-о място измежду 130 държави в света, поставена сред страните с най-висок индекс на човешко развитие. Това означава, че грижата за човека и съответно неговата свобода през предходните десетилетия е била успешна, защото по един комплексен показател страната се е оказала сред водещите в света. На първо място е Япония с индекс 0,996, на 19-о – САЩ с 0,961. От балканските страни само Гърция е малко преди нас – на 22-ро място, а от бившите социалистически държави - само ГДР (21-во място) и Чехословакия (25-о място) ни изпреварват. След нас са Югославия - на 31-во място, Унгария - на 30-о, Полша - на 33-то, Румъния - на 41-во, Южна Корея - на 34-то. След това се оказва, че вече Булгаристан катастрофално се е срутил в тази класация. През 2006 г., преди да влезем в ЕС, страната ни е на 53-то място. Не си мислете обаче, че влизането в ЕС и тържественото приемане на „европейските ценности” са подобрили нещата в новоизлюпената кочина, напротив, сривът назад продължава и през 2011 г. сме на 55-о място, през 2013 г. - на 58-о и няма никакви шансове да стигнем някогашното равнище от края на социализма !!! От началото на членството ни в ЕС до 2014 г. сме се смъкнали до 66 място !!! А вече сме 2021 година и сме вече на … !!!

  • 003 До Anonimen 05.06.2021 11:06 05.06.2021 11:31

    Комунистите така унищожаваха българската нация,че НРБ беше с повече от 9 000 000 000 жители

  • 002 Anonimen 05.06.2021 11:28

    #ЕВРОКОМ #Делници #НиколайКолев Пламен Пасков за закона “МАГНИЦКИ” https://www.youtube.com/watch?v=Wmx8Mr3hSww #ЕВРОКОМ #Делници #НиколайКолев Минчо Христов https://www.youtube.com/watch?v=AwfLELQgnvU https://www.youtube.com/watch?v=EVQFwsX8uf0 Гост в предаването "Делници" беше Румен Петков https://eurocom.bg/show/delnici/11353

  • 001 Anonimen 05.06.2021 11:06

    На българинът винаги някой друг трябва да му свърши работата, той е някаква мишка която само цвърка, винаги много знае, много може, но до тук, важните му житейски потребности и задължения друг винаги ги върши ! Целият свят "барабар" с африканските племена ни познават вече не като народ, а като едно мършаво стадо овце, което кротко пасе в един пустинясал бустан с тикви ! ГЕРБ довърши започнатото от комунистите унищожаване на българската нация като я превърна точно в това овче покорно стадо ! На територия България вече се развъжда генно модифицираната порода овца "Българска тъпоглава" с висок млеконадой и лесна стрижба ! Срам и резил, не можем да изметем и окошарим нито един виновник за беднотията и мизерията, да не говорим, че пък Тиквата и Каскета заслужават и повече от "доживотни" !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще