Свързани новини

03.06.2021 15:06

Манолев + Бато Харо = друг бг олигарх, предупреден от САЩ

Видян 11361 пъти | Коментари 0
Гласували 4 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Покрай големите риби, санкционирани от САЩ, малцина обръщат внимание на поддържащите роли. Включването на%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B2"> Александър Манолев и Петър Харалампиев – Бато Харо, само на първо четене е посочване на управлявалата до 12 май коалиция. Всъщност, поставянето на двамата под общо кратно е адресирано към точно определен български олигарх, който не е Божков или Пеевски. А специално името на Манолев е още по-многозначително: покрай въпросния олигарх, той е близък и с Корнелия Нинова, както сам е разказвал. Което дава да се разбере защо тя мълча 20 часа след налагането на санкциите от САЩ и ги коментира едва следобед на другия ден. Поведението на Вашингтон беше подсказано още с новите условия на Летище София, настъпили след поемането му от фонд, в чийто борд държавният секретар на САЩ Блинкен е бил преди да заеме поста като шеф на Държавния департамент, който ни пусна честитката по Магнитски. 19 минути единствен писа по-специално по тази тема за карго и още нещо.
„Човек предупреден, наполовина е спасен”.


 


Какво ни казаха американците?


„Днес Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на три български лица за тяхната значителна роля в корупцията в България, както и техните мрежи, обхващащи 64 организации. Правителството на САЩ вярва, че корупцията отслабва върховенството на закона, нанася щети на икономиката и икономическия растеж, подкопава демократичните институции, задълбочава конфликти и лишава невинни граждани от основни човешки права. Днешният акт - най-широкообхватното еднократно действие, насочено срещу корупцията досега - демонстрира постоянните усилия на Министерството на финансите на САЩ да държи отговорни лицата, замесени в корупция. Правителството на САЩ ще продължи да налага санкции с осезаеми и значителни последици на лица, които са замесени в корупция и ще продължи да защитава глобалната финансова система от злоупотреби.
"Съединените щати подкрепят всички българи, които се стремят да изкоренят корупцията, настоявайки да бъдат подведени под отговорност корумпирани лица, които подкопават икономическите функции и демократичните институции на България", заяви директорът на Службата за контрол на чуждестранните активи Андреа М. Гаки. "Корупцията не само лишава гражданите от ресурси, но и подкопава институциите, предназначени да ги защитават. Това публично обявяване на санкции срещу лица в рамките на глобалната програма за санкции по закона "Магнитски" показва, че сме ангажирани да се борим с корупцията, където и да се проявява тя."
Санкциониращата мярка е срещу Васил Крумов Божков - известен български бизнесмен и олигарх, Делян Славчев Пеевски - бивш народен представител, Илко Димитров Желязков, бивш заместник-директор на Държавната агенция за технически операции (ДАТО), който бе назначен за заместник-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, както и дружествата, притежавани или контролирани от тези лица. Посочените лица и дружества са санкционирани съгласно Указ 13818, който допълва и прилага Глобалния закон "Магнитски" за отчетност при нарушаване на човешките права и е насочен срещу извършителите на тежки нарушения на човешките права и корупция в целия свят. Тези санкции съвпадат с допълващи действия, предприети от Държавния департамент на САЩ за публичното оповестяване на санкции срещу Пеевски и Желязков съгласно член 7031(c) от Закона за Държавния департамент, чуждестранните дейности и свързани с тях програмни бюджетни средства заради участието им в корупция в значителни размери.



АНГАЖИМЕНТЪТ НА САЩ В БОРБАТА СРЕЩУ КОРУПЦИЯТА



Днешното публично обявяване на санкции представлява най-широкообхватното действие на глобалния закон "Магнитски", предприето за един ден в историята на програмата, насочено срещу 65 физически и юридически лица за техните значителни корупционни действия в България.
Корупционните дейности, извършени от лицата, посочени днес, показват как


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Клубният футбол

Клубният футбол се завръща с ударни дербита у нас и в Европа

Паузата за националните отбори приключи ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания

Днес е идеален ден за срещи и обсъждания, за публични