Свързани новини

02.06.2021 13:56

Автомагистрали ЕАД са куха фирма: Сметната палата

Видян 3261 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сметната палата публикува съсипващ одитен доклад за държавното дружество Автомагистрали ЕАД, което бе напомпано с милиарди левове на българските данъкоплатци по време на кабинета Борисов-3.


Той на практика потвърждава съмненията, че става дума за куха компания, без капацитет да строи магистрали, използвана за пренасочване на държавни пари към частни фирми по неясни схеми.


"Установените факти и обстоятелства, както и констатираните пропуски и слабости във вътрешните правила на дружеството не дават увереност, че Автомагистрали ЕАД разходва ефективно, конкурентно и прозрачно публичните средства за изпълнението на възложените му значителни по обем и сложност дейности, за които не разполага с достатъчен собствен капацитет", пише в доклада.


Одитът на Сметната палата обхваща изпълнението на обществените поръчки, възложени на Автомагистрали ЕАД, в периода от 01.01.2016 г. до 31.12.2020 г. Той е възложен с решение на 44-ото Народно събрание от 16.12.2020 г.


Ведомството е установило, че Автомагистрали ЕАД категорично не е разполагало с капацитет да изпълни възложените му от държавата дейности по т. нар. инхауз - директно възлагане без конкурсна процедура по Закона за обществените поръчки. Затова дружеството е сключило редица договори с трети лица. По този начин значителна част от възложените поръчки на Автомагистрали ЕАД е превъзложена и изпълнителят по договорите Автомагистрали ЕАД е заменен. От Сметната палата подчертават и че в случая изборът на компаниите, извършващи работата е извършен по неясни схеми и без установени критерии.


Докладът потвърждава и казаното от служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на вчерашната й пресконференция, на която тя обяви, че 25 фирми са прибрали 182 милиона от Автомагистрали за нищо.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 02.06.2021 23:33

    Гл. пpокуpop на Тиквата и Шиши дали е pазбpал за тази милиаpдна кpажба и ще нахлуе ли и в Автомагистpали, така както го напpави в Пpезиденството и в МВP?

  • 001 Чичо 02.06.2021 15:53

    Даите ми ги в ръчичките тез шефове и ще признаят и това гдето не са откраднали !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

водолей

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете

Чак след обяд ще можете да си отдъхнете, че сте успели