Свързани новини

01.06.2021 09:46

Черно море е пред екологична катастрофа заради свръхулов

Видян 3106 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Запасите от риба в Черно море стават все по-малко, а стопанският риболов нанася все повече екологични щети. Критично застрашени са запасите от скумрия, а дългоопашатото попче вече е в историята, безвъзвратно загубено, съобщава euractiv.bg. Застрашени са всички видове есетри и карагьоз. Сред бозайниците изчезнал е тюленът монах, афалата се среща рядко, а обикновеният делфин е сред уязвимите видове. Тревожната картина очертава докладът  “Българският риболов и аквакултури в Черно море – икономическо значение, екологично въздействие и природни фактори на влияние”, разработен от международната природозащитна организация WWF в сътрудничеството с Българската академия на науките (БАН).

В Европейския парламент българският евродепутат Иво Христов също алармира преди дни, че в Черно море цари свръхулов, от който е пощаден само един вид риба – цацата. Под риск са всички останали.

На ръба

“Черно море е близо до т. нар. “червена линия”, зад която процесите на влошаване на екосистемата могат да станат необратими. Най-голямо влияние оказва промишленият риболов, тъй като директно унищожава значителна част от популациите на определени видове“, посочва гл. ас. д-р Радослава Бекова от института по океанология към БАН и автор на проучването, което бе обявено от WWF есента на 2020 г.

Данните красноречиво показват, че общо над 50% от площта на морското дъно до 100 метра дълбочина е подложена на значим натиск от абразия вследствие на активен риболов.

Тревожността на картината става още по-красноречива при сравнение със Средиземно море. От видовете растения и животни, които обитават Средиземноморския басейн, у нас се срещат по-малко от 10%



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец