„Абсолютно недопустимо е животът и спокойствието на българските граждани да бъдат излагани на риск от военни формирования, без значение дали са от Българската или от чужда армия”, заяви президентът Румен Радев на среща министъра на отбраната Георги Панайотов. Държавният глава визира инцидента с американските войници, които  атакуваха погрешка производствен цех в с. Чешнегирово и респектираха персонала.

 „Очаквам щателна проверка за разкриване на отговорните длъжностни лица за този инцидент, както и преразглеждане на организацията и мерките за безопасност при провеждане на учения за недопускането на подобни случаи в бъдеще”, призова Радев.

 „Ученията с нашите съюзници на територията на България трябва да допринасят за повече сигурност и доверие в колективната отбрана, а не да създават напрежение сред българските граждани”, коментира президентът.


На свой ред министърът на отбраната подчерта, че предстоят още разговори с американската страна за пълно изясняване на инцидента и недопускане на подобни „изключително неприятни и смущаващи недоразумения“. US войниците по договора за НАТО не носят отговорност за щети на чужда територия.