01/02

Свързани новини

29.05.2021 07:05

Златистият плаж Смокиня посивя от нов пясък

Видян 2314 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Плажът Смокиня, който нeотдавна беше покрит с бетонни постаменти, сега се "ремонтира" с нов по-сив пясък, а дюните са изравнени. Сигналът за това дойде от музиканта Васил Гюров. "Върху златистия пясък, който е типичен за този залив, е изсипан друг, по-сивкав и светъл, докаран с камиони незнайно откъде, и разнесен по цялата ивица. Преди това дюните са нивелирани и нивото на плажа е повдигнато", твърди той в пост във Фейсбук. Според него това е направено с цел да се предпазят заведенията от вълните. "Това е нещо, което трудно ще видите с просто око, но заснето от високо, с подходящи филтри, дава повече яснота за пораженията, които са нанесени на природата от страна на концесионерите", казва Гюров, прилагайки снимки, предаде Сега.

Той е категоричен, че в резултат на тези действия един от най-красивите плажове на българското Черноморие, формиран в продължение на хиляди години, е безвъзвратно унищожен само за няколко дни. "Сега остава стотина торби цимент да бъдат разпръснати равномерно и при идването на водата, ще получим първия екологично бетониран плаж", коментира Гюров.



Преди малко повече от седмица плажът бе обект на проверки. Както стана известно, бетонни блокчета са струпани на плажа, за да бъдат вкопани в пясъка и върху тях да бъде поставена метална рамка. Върху нея ще бъде издигната дървена конструкция. Макар да не се излива директно бетон на плажната ивица, строителните материали предизвикаха вълна от недоволство сред местните и в социалните мрежи. Според хората това е пореден опит да се заобиколят законът и забраните. Местните жители твърдят, че концесионерът подготвя изграждането на дискотека за 2500 посетители на плажа.

В средата на април министерството наложи глоба от 3856 лв. на концесионера заради нарушение на плажната ивица. Санкцията е в размер на 5% от годишното концесионно възнаграждение за 2021 г. Тогава проверката установи, че по цялата си дължина плажната ивица е с нарушена повърхност от верижна техника, а отнетият пясък от заравнения участък е насипан върху пясъчните дюни. Тогавашният министър на туризма Марияна Николова заяви, че не са внасяни промени в схемата за разполагане на търговски обекти на плажа, откакто е одобрена през 2018 г.


Снимки:
Vaso Gurov












Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 29.05.2021 14:57

    дааа,аз съм от пенсионерите с най-жалки доходи,но затова пък съм от хората,насладили се на златен пясък,изумрудено море,красиви скали и тишина,каквато вече няма никъде по нашето море.Жалко не само за този къмпинг,жалко,че алчността победи навсякъде.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество

Очаква ви ден, изпълнен с вдъхновение и творчество.