Свързани новини

28.05.2021 11:03

30 000 ученици и учители на почивка с програмата Отново заедно

Видян 1934 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Мащабна програма за подкрепа на туристическия сектор и отдих на деца и преподаватели след пандемията подготвят съвместно министерствата на финансите, образованието и туризма. На брифинг в МФ беше обявено, че 30 000 ученици и учители ще имат възможност за почивка, която освен това ще е обвързана с културна програма, предаде бТВ.


Програмата се казва "Отново заедно".


Какво представлява тя?


Летният отдих ще бъде в малки групи при спазването на всички противоепидемични мерки. Пътуванията ще се осъществят след края на учебната година, която приключва официално на 23 юни за I до III клас и на 30 юни за ІV до ХІ клас. Малко по-късно свършват занятията за X и XI клас в паралелките с професионална подготовка и с дуална система на обучение.


За участие в „Отново заедно“ ще могат да кандидатстват всички 2258 държавни и общински училища. Всяко от тях ще има възможност да включи до 70 деца, подбрани по преценка на педагогическия персонал и със съгласието на родителите. Заявките ще бъдат удовлетворявани по реда на постъпването им до изчерпване на лимита на програмата.


МОН ще започне да приема кандидатури веднага, след като Националната програма „Отново заедно“ бъде приета от кабинета. Очаква се това да стане най-късно в началото на юли т.г. Още преди това училищата ще получат конкретни указания, които ще им помогнат да се подготвят навреме.


Защо се организира?


„В продължение на 1 седмица ще могат безплатно да летуват, за да могат да си отдъхнат след тази тежка година. Тук не става дума само за отдих, един от най-големите ефекти на пандемията е намаляването на социалните контакти. Една от основните цели е създаване на среда за запълване на дефицитите на децата, включително и чрез културни програми“, обясни просветният министър Николай Денков.


„Ще бъдат подготвени туристически пакети – децата ще бъдат придвижени, застраховани, ще бъде поето цялото тяхно изхранване, много интересни програми с арт дейности, обучения в народни танци, посещения на музеи. Има един стратегически ефект върху възпитанието на нашите деца“, отбеляза на свой ред туристическият министър Стела Балтова.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева

Служебната работа ще бъде толкова много

Служебната работа ще е толкова много, че няма да имате