Свързани новини

26.05.2021 09:24

Байдън и Путин се срещат в Женева на 16 юни

Видян 2575 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на САЩ Джо Байдън и руският президент Владимир Путин избраха Женева, за да се срещнат на 16 юни, съобщава Швейцарското посолство у нас. Двамата лидери ще се срещнат за първи път в тази роля на Байдън. Преди 36 години Женева бе домакин на срещата на Горбачов и Рейгън.


Срещата идва на фона на остри спорове относно "намесата" в изборите, кибератаките, правата на човека и Украйна.

И двете страни намалиха очакванията за пробиви, като нито една от тях не изрази желание да направи отстъпки заради многото си разногласия, предаде Ройтерс по-рано този месец.

По-рано говорителят на Белия дом Джен Псаки посочи в изявление, че двамата ще обсъдят "пълния набор от належащи въпроси, тъй като ние се стремим да възстановим предсказуемостта и стабилността на отношенията между САЩ и Русия".

Кремъл съобщи, че двамата лидери ще обсъдят двустранни връзки, проблеми, свързани със стратегическата ядрена стабилност, и други въпроси, включително сътрудничество в борбата срещу COVID-19 и регионални конфликти, предаде swissinfo.ch.

По-рано Байдън заяви, че иска Путин да спре да се опитва да повлияе на изборите в САЩ, да спре кибератаките на американските мрежи, идващи от Русия, да спре да заплашва суверенитета на Украйна и да освободи затворения от Кремъл критик Алексей Навални.

Руските власти посочиха пред Ройтерс, че смятат срещата на върха като възможност да чуят директно Байдън, след като според източник, близък до руското правителство, съобщенията от администрацията на САЩ са смесени.

Путин смята, че натискът на САЩ върху Навални и подкрепата му за продемократичните активисти в Русия и Беларус са равносилни на намеса във вътрешните работи на Русия.

Русия също е недоволна от санкциите на САЩ, включително тези, обявени на 15 април като наказване на Москва за намеса в изборите през 2020 г. в САЩ, кибер хакерство, тормоз над Украйна и други предполагаеми злокачествени действия, които Русия отрича.

Американското правителство включи в черния списък руските компании, изгони руски дипломати и забрани на американските банки да купуват държавни облигации от централната банка на Русия, фонда за национално богатство и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

риби

Използвайте методичността си

Не позволявайте на ежедневните неразбории да помрачат