Свързани новини

21.05.2021 11:55

3,4 млрд.лв. еврофондове за 7 фирми, 10 млрд.лв.отписани от НАП през 2020г.: Финансовият министър

Видян 7698 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Седем фирми са получили 3,4 милиарда лева от държавата чрез обществени поръчки и от еврофондовете през 2020 г. Това е около една пета от целия публичен ресурс на държавата, съобщи служебният министър на финансите Асен Василев на пресконференция, без да посочи имената на компаниите, но обеща при съгласие от тяхна страна да го направи, предаде Медиапул.


Асен Василев каза, че има "доста силна концентрация на публични средства". По обществени поръчки и европрограми през 2020 г. са били дадени на фирми 15,8 млрд. лв. От тях 3,4 млрд. лева са отишли в 7 фирми, каза Василев.


За първите четири месеца на тази година отново три фирми са получили 1,4 млрд. лева,  допълни той.


Министерството на финансите е изискало съгласие от всички държавни структури, за да направи имената на тези фирми публични. От тях ще започне проверка, която след това ще продължи и с подизпълнителите им, каза Василев.


Всяка година Националната агенция за приходите (НАП) отписва средно по 2–3 милиарда лева задължения, защото не може да ги събере, каза още той.


"От 2017 г. до 2020 г. 10 млрд. лв. са отписани. Вместо да отидат за пенсии и здравеопазване, те са били отписани. НАП не са успели да ги съберат", заяви Василев. Само до преди дни НАП отказваше да предостави публично тази информация и не пожела да изпълни дори съдебно решение да я предостави след заведено дело от Mediapool въз основа на Закона за достъп до обществена информация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 новите тотална щета 22.05.2021 10:25

    Сменилият генерал Костов в митниците изглежда комично с натягането за годишни декларации за разкриване на сметки и влогове на митничари, които ще се разследват точно от тези, които проспаха умишлено десетки милиарди и ощетиха държавната хазна. И защо само митничари, декларации да подписват всички държавни служители, вкл. НАП, МВР и службите, прокурори, съдии, иначе пак ще мерим с 2 аршина

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

телец

Малко ще поспрат да ви звънят телефоните

Малко ще поспрат да ви звънят телефоните и да ви търсят