С новия министър МВР се отказа от искането си НАП да провери дали журналистът Димитър Кенаров е плащал данъците си, предаде бТВ.
Софийският районен съд, където се гледа делото на журналиста, се съгласи с искането на МВР. Делото ще продължи след месец, за да се съберат още доказателства. Назначена е видео експертиза.
Във вторник от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) съобщиха, че на 22 април тази година вътрешното ведомство е поискало да бъде изискана справка от НАП за това дали Кенаров е внасял „съответните данъци, здравни и социални осигуровки”, както и дали членува в Съюза на българските журналисти.
Адвокатът на Кенаров – Стоян Мадин, заяви, че събирането на такава информация не преследва легитимна цел, а МВР търсело друг ефект – сплашване.
Кенаров заведе дело за незаконно задържане по време на антиправителствените протести през септември 2020 г., на които той е присъствал в качеството си на журналист.Съдебно-медицинска експертиза показа, че той е бил удрян многократно. В резултат на полицейското насилие на протестите с постовете си се разделиха главният секретар на МВР Ивайло Иванов и шефът на СДВР Георги Хаджиев.