Свързани новини

20.05.2021 15:00

Осъдиха Автомагистрали да вади договорите за 3,330 млрд.лв. без търг, които крие

Видян 5527 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вестник Сега спечели заведеното в Административен съд- София град дело срещу отказа на държавното дружество Автомагистрали да предостави достъп до договори за изразходването на милиарди левове публичен ресурс. Сега поиска от фирмата да предостави информация за последващите договори с всички контрагенти, изпълняващи дейности по три големи договора на фирмата с АПИ – два за автомагистрала Хемус на крайна цена 2,76 млрд. лв. или 2,3 млрд. лв. без ДДС и един за укрепване на свлачища – за крайна цена 570 млн. лв. или 475 млн. лв. без ДДС. Това са общо 3 330 000 000 лв. или преизчислени пенсии за 4 г. – цял правителствен мандат. Парите са колкото бюджета на МВР с неговите 50 000 служители за над 2 г. или половин правителствен мандат.
Договорите с тези фирми се сключват без процедура по Закона за обществените поръчки, като на заседание на комисията по ревизията в 45-ото НС
се разбра, че изборът на компании за дейности за стотици милиони става на базата на вътрешни правила.
Държавната Автомагистрали отказа информация почти по всички въпроси, зададени към нея по реда на Закона за достъп до обществена информация, като се позова на отказ на трети лица да предоставят данните. От фирмата приложиха откази от 26 фирми, в които се изтъква, че договорите представляват фирмено ноу-хаи и търговска тайна и не следва да се предоставят. Единствената информация, която дружеството предостави, е за платените към декември, 2020 г. суми по трите договора, без детайлна разбивка за тях. Пред съда от Автомагистрали настояха и, че изобщо не са задължен субект по Закона за достъп до обществена информация и дават данни само на добра воля.
Съдия Миглена Николова обаче отсича, че Автомагистрали категорично е задължен по ЗДОИ субект и е длъжно да предоставя информация по реда на закона. Съдия Николова отхвърля и твърденията на Автомагистрали за получения отказ на 26-те фирми, като изтъква, че държавното дружество изобщо не е привело доказателства дали това са всички фирми, изпълняващи договори по трите големи соктракта с АПИ. Фирмата не е предоставила доказателства и какво точно ги е питала по полученото заявление от Сега.
Автомагистрали не е оформила отказа на информация спрямо изискванията на закона, като изобщо не сочат правни основания да не предоставят информация, не е посочен и срок и ред за обжалване, пише в решението на съда. Самият отказ на засегнатите фирми информацията да не се предоставя, защото представлява търговска тайна, не е достатъчен, категоричен е съдия Николова. Държавното дружество е следвало да прецени наличието на обществен интерес от предоставянето на информация и дали той надделява над защитата на отделни категории данни - като класифицирана информация или търговска тайна. Данните за страните, подизпълнителите, предмета, цената, правата и


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби