Седми пункт между България и Гърция ще бъде готов това лято. Пътят Рудозем-Ксанти е очакван от родопчани вече 20 години, съобщава бТВ.


В годините на прехода едва ли има по-дългоочакван проект за Смолянска област. Пътят на практика ще предостави пряк достъп до Беломорието. Прогнозите са, че до края на юни съоръжението ще бъде завършено.


„Според спогодбата и трите пункта, в това число и Рудозем-Ксанти, се предвижда да бъдат за преминаване за всички видове превози и товари. Това, което има като рамка, е че обектът следва да бъде завършен до края на август 2021 г. Това е удължение с близо година и половина над първоначално определения срок“, обяснява областните управител на Смолян – Недялко Славов.


Най-близкото населено място от българска страна е Чепинци. Родителите на Албена Куцева и на съпруга ѝ, които живеят в селото, често им разказвали за отминалите години, когато границата е било отворена. Граничната бразда е разделила стотици роднини.


„Моят баща е имал първа братовчедка, която е останала от другата страна на границата. Значи тази граница е разделила много съдби, което е най-лошото“, разказва Албена.


Кметът на селото – Мустафа Брахимбашев, е горд, че в неговия мандат пунктът ще бъде готов: „Всички хора го очакват така с нетърпение, защото неминуемо ще донесе много икономически ползи като цяло за Чепинци, за община Рудозем и като цяло района на Смолян, защото това е един от най-кратките пътища до Беломорието“, казва Брахимбашев.


Местните се надяват по този начин стандарта в общината да се вдигне и да имат повече работа.


Спогодбата за отваряне на ГКПП „Рудозем-Ксанти“ е подписано още в далечната 1998 г., като той е един от трите договорените в тази спогодба, заедно с Гоце Делчев-Драмза и Кърджали-Маказа-Комотини. От гръцка страна също се работи.


Вече са назначени 12 митически служители за новия пункт, а в момента се провежда конкурс за 60 нови граничи полицаи.


Снимка: Хамди Халилоллу, архив


На снимката: Как гърците строят пътя към новия ГКПП Рудозем - Ксанти