Свързани новини

15.05.2021 14:05

Как Галя Димитрова от НАП успя да "укрие" ДДС-то

Видян 12499 пъти | Коментари 5
Гласували 3 рейтинг: 4.3333
много слаба слаба добра много добра страхотна

През октомври миналата година в Националната агенция за приходите бе изпратено заявление за достъп до обществена информация, с което се искаше предоставянето на данни от несъмнен обществен интерес, съобщава Медиапул. Основният въпрос до НАП е на каква стойност са несъбраните и отписани данъци и осигуровки.

НАП е питана ДДС на каква стойност са погасен по давност, колко от дължимия данък е преценен като несъбираем. Кое е най-голямото единично несъбрано вземане по ДДС? На каква стойност са несъбраните други данъци от физическите и юридическите лица към октомври 2020 година?

Питането е изпратено до НАП от Мediapool и неговата цел е обществото да получи пълна и обективна картина за събираемостта на данъците, а не да се разчита на бланкетни декларации. Към онзи момент предстояха избори, но предизборната кампания още не бе започнала, а обществото има право да получава информация и извън света на джипката.

Оказа се, че това не е точно така

На 14 май т.г. бившият финансов министър Кирил Ананиев защити току що уволнената шефка на НАП Галя Димитрова, че била увеличила двойно събираемостта на данъците. Когато това трябваше да се провери обективно, Галя Димитрова избра да прикрие информацията.

Mediapool попита още на каква стойност са погасените по давност други данъци извън ДДС. На каква стойност възлизат несъбраните осигурителни вноски към декември 2020 г.? На каква стойност са погасените по давност вземания по осигурителни вноски?

Става дума за приходи, които крепят държавния бюджет, а информация по тези въпроси би трябвало да се предоставя на обществото бързо и без разправии. Тези данни са дължими и без да се отправят питания по реда на Закона за достъп до обществена информация. Те трябва да са публикувани и достъпни на сайта на НАП. Същият, през който изтекоха личните данни на 5 милиона българи.

Оказва се, че тази елементарна прозрачност е непостижима за Галя Димитрова, която бе



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 005 Anonimen 16.05.2021 10:22

    Престъпната Мутра и неговите високоплатени с народни пари слуги 12 г крият и лъжат за истинското положение във всички сектори с единствената цел да крадат поголовно от всички и всичко и това да продължи до като не се разкрие. Най-строга отговорност от всички във властта ощетили собствения си народ с милиарди за лично и на близките си облагодетелстване. Няма как да убиват поданиците си с мизерия и болести до сериозно и опасно намаляване на населението и дъно във всички международни класации и да не бъдат най-строго наказани за тези безчинства и самоволности!!! А какви заплати, а какви бонуси, а какви масрафи за сметка на държавната хазна.....изроди

  • 004 иВан Гог-ов 16.05.2021 01:23

    Успя да укрие десетки милиарди, невнесени в държажния бюджет, "благодарение" на тоталния "чадър" от "горе" и на липса на всакви проверки на НАП от 2009 до днес ! Докато хакерите разбиха данните на 5,000,000 българи, тя си се кефеше на "Мачо Пичо" по царевичака, а после дори раздаде на екипа си 30 милиона "заслужени" тежко изработени бонуси. Раздават си заплати по 38,000 лева, само за да прикриват астрономическите кражби в Регион България!Това не е държава в която се спазват законите.Това е,както сърбите казват за неспазваните закони: "Ова е вратА у Польйе!"

  • 003 Anonimen 15.05.2021 22:37

    До 001,затвор затвор, за или, не става.

  • 002 Anonimen 15.05.2021 19:07

    Педи няколко години илах пиятел на ъководна дъжност в НАП и като си говориме го попитах-знае ли се прогнозната стойност на очакваните събирания за годината,така че в края на периода да се тегличертата и да се види езултата.Отговора бе,че никой не води такава статистика,защото не ги интеесува....Как да ви отговои тая КАКА,като и тя не знае резултата от това просто уравнине.Казвам-просто-защото всяка фима декларира дължимото за изминалия месец-то влиза в системата на НАП и от там сбора е лесен за цялата страна,иначе защо се декларират всеки мисец? Отговора е много прост-липсва политическа воля за това-разберета-политическа!Същата абота е и за митниците-ако има политическа воля за събиране на митните сборове честно-то поблема ие никакъм,но всички знаем,че това не е така. Жалко.

  • 001 Anonimen 15.05.2021 17:09

    затвор или .....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

скорпион