Свързани новини

13.05.2021 18:13

Машините за вота на 04.04 не са платени: ЦИК

Видян 6230 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според променения Изборен кодекс гласуването на 11 юли трябва да става само с машини, но може и да няма. Причината е, че ЦИК дължи 43 200 000 лв. с ДДС на доставчика Сиела Норма, който иначе е вечен фаворит във всички конкурси на органа. Ако тази сума не бъде платена, фирмата може да не предостави и още над 500 нужни за 11.07. устройства.  
Оказва се, че комисията не е платила доставените 9600 машини. Това означава, че българската държава все още не е собственик на тези устройства и те все още са притежание на частната фирма.
Новината за  размера на дължимата сума съобщи пред bTV зам.-шефът на ЦИК Росица Матева, която по този начин опроверга твърденията за цената на вота от бившия премиер Бойко Борисов. Припомняме, че той неколкократно назоваваше суми от 150 млн. лв., 110 млн., а реалната стойност се оказа 43 млн. лв..
В същото време ще са необходими още поне 500 устройства, с които да се гарантира машинното гласуване в чужбина, стана ясно още от думите на Матева.
Пред Свободна Европа зам.-председателят на новата и говорителят на предишната ЦИК от квотата на ГЕРБ Димитър Димитров обясни, че става дума за спор за “частично неизпълнение на договора”. По негови думи ще се настоява за неустойки на Сиела заради проблеми с 88 машини. Според данните, които той представи, тези устройства изобщо не са произвели резултат.
Според Матева обаче грешките във Велико Търново и Добрич не би трябвало да са нарушения на Сиела, а пропуск може да се търси в РИК и при държавната фирма Информационно обслужване, която е отговорна за програмирането на устройствата. Шефът на Сиела Норма Веселин Тодоров каза



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец