Свързани новини

11.05.2021 14:16

Борислав Цеков: Служебното правителство няма мандат за конкретна политика

Видян 1245 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



"Служебното правителство е пълноценно, но с ограничен срок. Това е от гледна точка на Конституцията. Зад служебния кабинет не стои вотът на гражданите и няма мандат за конкретна политика". Това обясни пред БНР Борислав Цеков, доктор по конституционно право.

Той допусна отделни министри да направят нещо по-мащабно, но предположи то ще остане по-скоро като декларация за намерение, отколкото като конкретна практическа политика с резултат. По думите му единственото, което биха могли те да проведат, е някаква ревизия в конкретното министерство, в което влизат като служебни министри.

Специалистът по конституционно право коментира и хипотезата президентът Румен Радев да назначава и ново служебно правителство при невъзможност 46-ият парламент да излъчи кабинет:

"Ако в последните три месеца от президентския мандат, т.е., ако се случи след 22 октомври, ще имаме съжителство между служебното правителство и действащото Народно събрание (защото президентът няма право да разпуска НС в последните три месеца от мандата си - б.р.). Това означава, че служебният кабинет ще подлежи на парламентарен контрол, но не на всички форми, а само на онези, които не целят реализация на политическа отговорност".

Според него президентът ще има стремеж служебното правителство да се ползва с високо обществено доверие, за да бъде бонус в неговата предизборна кампания. Той допусна, че Румен Радев ще оказва влияние върху работата на служебния кабинет в тази посока и уточни, че това е съвсем легитимен политически стремеж.


Снимка: БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.