Свързани новини

11.05.2021 10:43

Комисия в ЕП прие доклад на Иво Христов за рибарския сектор в Черно море

Видян 2461 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


С 25 гласа „зa", 0 „против“ и 3 „въздържал се“ Комисията по рибно стопанство в ЕП (PECH) прие доклад на българския евродепутат Иво Христов на тема "Предизвикателства и възможности за риболовния сектор в Черно море". За последно подобен документ е бил обект на работа в ресорната парламентарна комисия преди близо 10 години.

В доклада си Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, поставя акцент върху факта, че запасите в Черно море са обект на прекомерен улов, поради което призовава да бъдат предприети спешни действия за справяне с проблема.

"От 60-те години на миналия век Черно море търпи драматични екологични промени. Още в декларацията от срещата на министрите в София от 7 юни 2018 г. беше подчертана необходимостта от сътрудничество по въпросите, свързани с риболова в Черно море, като например устойчивостта на морските ресурси, подобряването на събирането на данни и борбата с незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов", се посочва в доклада на българския евродепутат.

"След десетилетия на увеличаващ се натиск от страна на човека върху морската и речната екосистеми на Черно море и река Дунав, последните данни сочат, че само един запас (цаца) се счита за устойчиво експлоатиран и че други рибни запаси са обект на прекомерен улов - до степен, че някои от тях са пред изчерпване", алармира Иво Христов.

Друг основен акцент в доклада на Иво Христов е съставът на риболовния флот на Черно море: "Той се състои предимно от дребномащабни риболовни кораби. Към дребномащабните рибари трябва да бъде прилаган индивидуален подход, техният поминък е несигурен, а доходите им са по-ниски в сравнение с други сектори. Това ги прави особено уязвими по отношение на непредвидени събития или кризи. Призовавам компетентните


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

рак

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера

Днес ще е малко по-нервен ден от вчера, но пък ще