6 отхвърлени и 4 одобрени кандидати за европейски делегирани прокурори от България под Среден (3). Това е равносметката от приключилото в Люксембург оценяване на номинациите, направени от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, предаде Сега.. От документите, качени на сайта на европрокуратурата (ЕППО), се вижда, че е одобрена Вероника Трифонова, а Божидара Ганева и Венцислав Фердинандов са отхвърлени, тъй като не отговорят на изискванията за заемане на длъжността.
Сега попита пресслужбата на Лаура Кьовеши дали се чакат нови 6 номинации от България, оттам обясниха, че се надяват да получат. Но Висшият съдебен съвет трябва да вземе крайното решение по този въпрос. Преди месец европейският главен прокурор поиска от ВСС да й представи нови 4 номинации на мястото на първоначално неодобрените кандидати. Прокурорската колегия обаче прие молбата на Кьовеши само за сведение и реши да чака окончателната оценка за българските номинации.
Делегираните прокурори ще работят в своите държави по делата за крупни злоупотреби с европейски средства. Европейските делегирани прокурори могат да продължат да изпълняват функциите си на национални прокурори (т.е. ще имат двойна функция). Когато обаче действат в рамките на мандата на ЕППО, поне на хартия, те ще бъдат напълно независими от своите национални прокурорски органи.
Одобрената сега Вероника Трифонова се присъединява към Димитър Беличев, Бойко Калфин и Светлана Шопова-Колева.
Дотук отхвърлени бяха Бисерка Стоянова, Христо Крачунов, Мая Ковачева и Преслава Петкова. От обясненията на ЕППО се разбра, че европрокуратурата не иска в редиците си следователи, прокурори от районно ниво и съдии, които нямат опит със сложни казуси, с каквито ще се занимава европрокуратурата.



Снимка: БГНЕС